10 tips voor app succes

De appstores van Apple en Google Play bevatten inmiddels ieder zo'n 700.000 apps. Consumenten besteden gemiddeld zo'n twee uur per dag aan apps. Na verloop van tijd blijken zij echter slechts een handvol apps op dagelijkse basis te gebruiken. Hoe zorg je er voor dat je opvalt én succesvol bent in deze competitieve omgeving? In dit artikel 10 tips die je op het juiste spoor zetten zodat jouw app succesvol kan worden.

1. Raak een snaar

Niet vervulde wensen zijn de basis van alle succes. Zorg er voor dat je een probleem oplost voor je potentiële gebruikers. Kijk of je blinde vlekken of frustraties in de huidige markt kunt vinden.

2. Kies een niche

Scoren op de massamarkt wordt steeds moeilijker. De Amerikanen hebben niet voor niet de uitspraak "get niche or get lost". Kies je doelgroep en doelmarkt. Speel in op de behoefte van deze doelgroep.

3. Zorg voor magische kracht

Denk na over de onderscheidende waarde van jouw app. Wat voeg je toe aan het huidige speelveld? Wat maakt jouw app bijzonder? Je moet het in drie zinnen uit kunnen leggen, anders ben je verloren.

4. Ken je voorbeelden

Beter goed gejat dan slecht verzonnen. Leer van anderen en kijk wat wel en niet werkt. Bestudeer het huidige speelveld en weet wat er te koop is. Implementeer de best practices, maar ga zeker niet klakkeloos kopiëren.

5. Begin klein

Apps kun je snel updaten. Het is beter om over 6 weken live te zijn dan 6 maanden aan de ultieme versie te werken. De wereld verandert te snel om nog langer te wachten. Release early, release often!

6. Stel prioriteiten

Als je snel naar de markt wilt zul je prioriteiten moeten stellen. Gebruik de Moscow methode als hulpmiddel om een onderscheid te maken in de prioriteiten van al die goede ideeën.

7. Hou het eenvoudig

Waarom denk je dat Apple zelf zo succesvol is geworden. Ze zijn een meester in zaken zo eenvoudig mogelijk te maken voor gebruikers. Keep it insanely simple, Don't make me think.

8. Motiveer gebruikers

Gebruikers willen zich goed voelen. Introduceer een spel- of competitie element waar mogelijk. Is je app daar te serieus voor? Zorg er dan in ieder geval voor dat alles vlekkeloos werkt. Niks zo erg als gebruikers van het eerste uur die afhaken.

9. Maak het deelbaar

Delen is vermenigvuldigen. Geef de eerste gebruikers van je app de mogelijkheid om hun ervaringen eenvoudig te delen via social media te delen. Een goedkoper marketinginstrument is niet denkbaar.

10. Spreid je budget

Zet niet al je geld op één kaart. Het spel begint pas na dat je app gelanceerd is in de app store. Reserveer voldoende geld voor de promotie er van. Een goede vuistregel is om 50% in de ontwikkeling er van te steken en 50% in de promotie.

Deze tips zijn onderdeel van een presentatie die ik ooit gaf op Mobile Pioneers. De presentatie bevat naast deze tien tips nog tal van andere handvaten hoe je een goede app ontwikkelt.

Image

Reactie plaatsen