6 tips om app gebruik te stimuleren

App raket


Hoera, je app staat in de appstore en de gebruikers stromen binnen! Maar eigenlijk begint het nu pas echt. Want hoe zorg je er voor dat jouw app de download overleeft en ook daarna intensief wordt gebruikt? Deze zes tips helpen je om app gebruikers te stimuleren terug te keren naar je app en deze dagelijks te gebruiken.

1. Zorg voor een goede eerste gebruikservaring
Je krijgt maar één keer de kans om een goede eerste indruk te maken. Dit is direct na de download. Help de gebruiker snel aan boord met een vloeiende ‘onboarding’. Een korte uitleg in enkele eenvoudige schermen helpt, evenals het duiden van de allerbelangrijkste features in je app. Overvraag de gebruiker niet als je vraagt om een registratie. Less is more!

2. Gebruik notificaties om op te vallen
Notificaties zijn een krachtig instrument om regelmatig op het netvlies van je gebruikers te komen. Nog steeds heeft bijna de helft van de gebruikers zijn app notificaties aan staan. Denk wel goed na over de frequentie en toegevoegde waarde van de notificaties die je stuurt. Overdaad kan namelijk schaden. Wist je trouwens dat de beste tijd om een app notificatie te sturen tussen 10:00 en 13:00 ligt?

3. Zet de magnetische kracht van badges in
De term badges zal je waarschijnlijk nog niet zoveel zeggen in de context van apps. Maar je kent ze zeker. Het zijn die (irritante) rode bolletjes met een nummer er in die je vertellen dat er iets nieuws voor je is in een app. Psychologisch onderzoek heeft uitgewezen dat deze app badges een magnetische kracht hebben. Het zogenaamde Zeigarnick effect zorgt er namelijk voor dat we als mens niet tegen taken kunnen die nog niet afgerond zijn. De rode bolletjes werken als een rode lap op een stier. We willen ze zo snel mogelijk wegwerken. Facebook vaart er al jaren wel bij, evenals legio andere apps die de verslavende werking van badges kennen.

4. Ververs je content regelmatig
Niets is zo’n afknapper als content die niet up-to-date is. Heb je content in je app? Zorg er dan voor dat deze het liefst wekelijks wordt aangevuld. Verouderde content is het eerste signaal voor gebruikers dat er niks meer gebeurt in je app. Heb je niks nieuws te melden? Vul je content dan aan met nuttige tips, tricks of howto’s die waarde toevoegen voor jouw gebruikersgroep. Voor ieder vakgebied is er wel iets te verzinnen!

5. Ontwikkel je app door in kleine stappen
Probeer niet in één keer de almachtige app neer te zetten. Ook Whatsapp, Instagram en Spotify veroverden de wereld in kleine stappen. Er is een gouden regel in de app ontwikkeling die zegt ‘release early, release often’. Een app update is namelijk wederom een mooi nieuw contactmoment met je huidige gebruikers. Daarnaast versimpelt een agile aanpak, waarbij je de app in korte sprints uitbreidt, het ontwikkeltraject aanzienlijk. 

6. Analyseer, leer en verbeter
Weet waarom jouw app succesvol is bij loyale gebruikers. Zorg ervoor dat Google Analytics geïntegreerd is in je app en bestudeer daarmee het gebruikersgedrag. Dump onderdelen die gebruikers niet kunnen boeien en binden. Investeer in features die wel kunnen rekenen op een regelmatig gebruik. 

 

 

Shareforce Wilt u geheel vrijblijvend eens brainstormen over de mogelijkheden om uw app succesvoller te maken? Neem dan contact op met John Kivit via 073-8440004 of stuur een bericht via het contactformulier

 

 

 

 

Lees verder: 

 

 

 

Image

Reactie plaatsen