Apple lanceert smartwatch en mobiel betalen

Apple Live invitation

Wish we could say more. Zo luidde de aankondiging van Apple voor haar speciale keynote evenement op dinsdag 9 september. Altijd hét moment waarop het bedrijf een blik biedt op de nabije toekomst en nieuwe producten aankondigt. Natuurlijk volgden wij de presentatie live. Hieronder de drie belangrijkste feiten op een rijtje. 

 

1. iPhone 6
Apple iPhone 6 Apple introduceert twee nieuwe iPhones. De iPhone 6 met een scherm van 4,7" en de grotere iPhone 6 plus met een scherm van 5,5". De nieuwe iPhones hebben een scherpere display en een opvallend rond design. Verder is de iPhone natuurlijk weer een stuk sneller geworden en is de camera nog beter. Meer evolutie dan revolutie.

Maar het meest opvallende wapenfeit is dat de nieuwe iPhones uitgerust gaan worden met NFC, hiermee wordt onder andere contactloos betalen mogelijk. Daarnaast is de iPhone ook een sensor rijker, de barometer, waarmee door verschillen in luchtdruk te meten onder andere hoogteverschillen geregistreerd kunnen worden. Vooral health apps zullen dat interessant vinden. 

De iPhone 6 wordt verkocht vanaf een prijs (zonder abonnement) van €699, de iPhone 6 plus vanaf €799. Een pittig prijskaartje die niet voor iedere consument is weggelegd. Beide modellen zijn in Nederland te koop vanaf 26 september. Meer details bij iCulture en Apple.

 

2. Apple Pay
Apple Pay De geruchten zoemden al enige tijd maar Apple stapt met Apple Pay ook in de mobiele betalingen. Een compleet nieuw betalingsproces gebaseerd op NFC in combinatie met Touch ID maakt contactloos, veilig en anoniem betalen mogelijk met zowel iPhone 6 als Apple Watch. Voorlopig werkt dit alleen in de VS, maar het lijkt dat grote partijen zoals creditcard maatschappijen, banken en retailers het initiatief daar al breed gaan ondersteunen. De betaling kan simpel worden afgehandeld omdat je je bestaande creditcard toevoegt aan Passbook. 

Het bereiken van een echte mobiele betalingsstandaard zal nog wel wat meer voeten in aarde hebben. Brede marktacceptatie van consumenten en bedrijven is namelijk essentieel, maar Apple zet wel een belangrijke eerste stap. Meer details bij iCulture en Apple.

 

3. One more thing... Apple Watch
Eindelijk was er ook weer een 'one more thing'. Begin 2015 komt de lang verwachte Apple Watch. Het digitale horloge kan door middel van verschillende bandjes op ieders persoonlijke smaak afgestemd worden, is er in een grote en kleine versie en daarnaast beschikbaar in meerdere stijlen van sportief tot luxe. 

De bediening verloopt via touch, druk en een speciale 'crown knop'. Dit is de knop die op een ouderwets horloge gebruikt wordt om het horloge goed te zetten of op te draaien. In dit geval is het mogelijk om met de knop in- en uit te zoomen of te scrollen, maar fungeert de knop ook als een soort van home knop. Apple lijkt hiermee een creatieve en goede oplossing te bieden voor hét probleem op een smartwatch, namelijk het gebrek aan schermruimte waardoor navigeren lastiger is.

Het scherm van de Apple Watch is van saffierglas en drukgevoelig. Dit biedt nieuwe bedieningsmogelijkheden. Via de Watchkit kunnen ontwikkelaars nieuwe smartwatch apps maken. Standaard worden uitgebreide fitness, activity en workout apps meegeleverd. Een combinatie van hartslagmeter en andere sensoren zorgen dat veel zaken standaard geregistreerd kunnen worden. Het sporthorloge wordt daarmee overbodig. Je hebt overigens nog wel je iPhone nodig voor veel functionaliteiten en kunt de Apple Watch ook besturen via Siri.

De Apple Watch werkt samen met de nieuwe iPhone 6, maar ook de oudere 5 modellen worden ondersteund. De smartwatch gaat 349 dollar kosten. Er zit een inductielader bij met magneten. De batterij gaat een dag lang mee. Apple gaat er vanuit dat je hem ‘s nachts gaat opladen. Meer details vind je bij iCulture en Apple.

 

Apple Watch

 

 

 

Image

Reactie plaatsen