Apps domineren online tijdsbesteding

Uit een onderzoek van SIDN en GFK blijkt dat apps de online tijdsbesteding inmiddels domineren. De aandacht van de consument is definitief verschoven van web naar mobiel. Smartphones en apps staan daarbij in het middelpunt van de aandacht. 

Het onderzoek biedt een goed inzicht in de ontwikkelingen over de jaren. In 2012 was internet via mobiel duidelijk in opkomst, maar de pc en laptop domineerden de gebruiksstatistieken nog. Vier jaar later is de conclusie zonneklaar: we zitten nu echt in het tijdperk van mobiel internet, met een hoofdrol voor de smartphone. Gebruikers zijn nog meer online dan in 2014. Vooral de online tijd op de smartphone is sterk toegenomen. Tablet- en pc/laptop- gebruikers besteden ten opzichte van 2014 juist minder uren per maand online op deze apparaten.

smartphone tijd


Voor de groei van de smartphone zijn een aantal logische verklaringen:

  • introductie van 4G 
  • betere beschikbaarheid van wifi
  • grotere databundels 

  • groeiende variëteit in toestellen (o.a. phablets) 


Voorkeur voor smartphone groeit
De smartphone wint niet alleen qua tijd, maar krijgt ook steeds vaker de voorkeur van de consument boven andere apparaten. Dit ligt nog relatief laag voor activiteiten zoals film kijken en aankopen doen, maar voor social media, games en e-mail is de smartphone al vaker het voorkeursapparaat.


Smartphone voorkeur

De strijd om het home scherm
Gouden tijden voor app eigenaren? Helaas, er valt nog wel een belangrijke kanttekening te maken volgens de onderzoekers. De bestede tijd via apps neemt weliswaar sterk toe, maar die tijd concentreert zich op een steeds kleiner aantal apps. De consument wordt selectiever. De strijd om een plek op het home scherm is daarom feller geworden. Gemiddeld gebruikt men nu maandelijks 25 apps op een smartphone, terwijl dit aantal twee jaar geleden nog 33 was. 


Aantal apps maandelijks

Top 20 apps van Nederland
Google en Facebook domineren met hun apps de top 20 van Nederland. De eerste app van Nederlandse makelij is Marktplaats.

Top 20 van Nederland

 

Image

Reactie plaatsen