Basis principes van een flat design

Flat design

Steeds meer apps en websites worden voorzien van een flat design. Deze nieuwe design trend is het antwoord op een wereld waarin door een overvloed aan informatie een behoefte aan meer rust is ontstaan. Een flat design is, zoals de naam het al zegt, zo plat als een dubbeltje. Het is ontdaan van veel overbodige franje waardoor het de sfeer van rust en ruimte ademt.

Veel grote partijen zoals Microsoft (Metro), Apple (iOS7) en Google hebben inmiddels de eerste stappen naar eenvoud door middel van een flat design gezet. Als je er goed over nadenkt is het natuurlijk ook raar dat we tot op heden in web en app designs, door diepte te gebruiken, de echte wereld probeerden na te bootsen. De gebruikers ervaring is er niet optimaal door. Gebruikers willen, in een wereld waarin we bestookt worden met duizenden boodschappen per dag, steeds meer eenvoud. 

In dit artikel zullen we de basis principes van een flat design uiteen zetten:

1. Weg met diepte
Flat design gaat uit van een 2d ervaring. Het concept kent geen drop shadows, bevels, embossing, gradients of andere zaken die diepte toevoegen. Dit in tegenstelling tot een zogenaamd skeuomorphic design waarin deze zaken worden toegepast om een 3D ervaring na te bootsen. 

2. Simpele elementen
Zaken zoals iconen en knoppen worden zo eenvoudig mogelijk gehouden. Vaak in één  of maximaal twee kleuren. Wit, zwart en grijstinten worden vaak gebruikt om alles een eenvoudige uitstraling te geven. De vormen die gebruikt worden zijn ook eenvoudig: rechthoeken, cirkels en vierkanten. 

3. Mooie typografie
Goede, elegante fonts en de plaatsing van tekst zijn erg belangrijk in een flat design. Het brengt niet alleen rust, maar zorgt ook voor onderscheid ten opzichte van de concurrentie. Steve Jobs werd beroemd om het design van zijn Apple software. Een belangrijke basis hiervoor was zijn studie kalligrafie, de kunst van het schoonschrijven.  Arial, Helvetica en Times New Roman hebben inmiddels hun beste tijd wel gehad. Je zult op zoek moeten naar heldere, schone fonts. Vaak zijn deze in een flat design erg rank en slank, zoals in het nieuwe iOS7 design.

4. Focus op kleur
Door het gebrek aan franje wordt kleur belangrijker. Kleuren die spreken en van het scherm afspatten. Weg met de saaiheid, de natuur is ook vol van kleur en kan als inspiratiebron dienen voor de beste kleuren. Waarbij wederom wit, zwart, grijstinten of andere varianten van de hoofdkleuren als steunkleuren gebruikt worden. 

5. Minimalistische aanpak
Misschien ten overvloede, maar een minimalistische aanpak is het uitgangspunt van een flat design. Less is more. Een flat design is de kunst van het weglaten. Een kunst die veel van de huidige generatie websites en apps nog niet verstaan. Een goede, rustige balans tussen alle elementen staat voorop. Durf te kiezen. Kiezen is niet langer verliezen, maar de harten van uw gebruikers veroveren.

Wil je meer meten over flat design. Het uitstekende artikel van Design Modo was mijn inspiratie voor het schrijven van dit artikel. Daarin vindt je nog meer informatie. En wil je zien hoe het er dan in de praktijk uitziet? Surf dan naar Fltdsgn.com. Ze hebben prachtige voorbeelden van flat designs uit de dagelijkse praktijk.

 

Image

Reactie plaatsen