De evolutie van smartphones, tablets en computers

Soms kom je een grafiek tegen die in één oogopslag de ontwikkelingen in de wereld van smartphones, tablets en computers duidelijk maakt. Marktanalist Horace Dediu van Asymco zette de verkoopaantallen van de belangrijkste producten in de afgelopen vier decennia op een rij in onderstaande monstergrafiek (*).  Nooit eerder zag ik zo’n duidelijk beeld van de belangrijkste digitale ontwikkelingen:

 

Verkopen smartphones, tablets, PC en Mac.

 

In de jaren ’70 en ’80 waren de verkoop aantallen op het gebied van personal computing nog relatief laag. Pioniers uit die tijd zoals Atari, Commodore en Amiga overleefden de slag om de consumentenmarkt niet. In de jaren ’90 brak de desktop computer pas echt door en de Windows PC domineerde lang de markt. De Apple Mac wist in de luwte een bescheiden marktpositie te behouden.

Nokia en Blackberry groeiden explosief na de eeuwwisseling maar ook aan hun hegemonie kwam een einde na de introductie van de eerste smartphone. In de afgelopen jaren is te zien dat de verkopen van smartphones en tablets zelfs de positie van de PC onder druk zetten. Er gaan op dit moment meer dan een miljard Android smartphones per jaar over de toonbank. De Apple iPhone volgt op enige afstand met meer dan 200 miljoen verkochte stuks per jaar (**). De verkopen van tablets zijn beduidend lager, maar ook daar domineert Android de markt qua aantallen. 

In de afgelopen twee jaar lijkt er sprake te zijn van een zekere consolidatie qua verkopen. Dit roept de vraag op wat de volgende revolutie gaat worden die binnenkort de digitale wereld weer op haar kop zet? Wie het weet mag het zeggen!

 

(*) Voor iedereen die dieper wil graven is de complete dataset ook beschikbaar in Google Docs.
(**) Zie dit artikel voor de Nederlandse smartphone marktaandelen.

 

Image

Reactie plaatsen