iBeacons - snel en simpel

Estimote iBeacon

iBeacons gaan de komende jaren het leven van de consument een stuk gemakkelijker maken. Wat GPS toevoegt als je buiten de deur bent, gaan iBeacons toevoegen als je binnen bent. Dat slimme innovatie helemaal niet complex hoeft te zijn om een enorme potentie te hebben, zul je zien als je goed kijkt naar deze nieuwe technologie.

Wat zijn iBeacons?
iBeacons zijn in de basis niks meer of minder dan kleine bluetooth zenders. De basis is een Bluetooth Low Energy (BLE) chip, een batterij en een omhulsel. Een set van drie iBeacons is al te koop voor ongeveer €100. Wij bestelden een kek setje van Estimote. Ieder Beacon heeft een uniek nummer dat continue via bluetooth wordt uitgezonden. Een smartphone kan dit signaal weer oppikken. Door een locatie te voorzien van meerdere iBeacons weet je waar iemand zich bevindt ten opzichte van het apparaat. iBeacons kun je dus zien als een methode voor indoor positie bepaling. Juist daar waar GPS wat minder werkbaar is.


Voordelen
De voordelen van iBeacons ten opzichte van bestaande technieken zijn legio. Ten eerste zijn de kosten erg laag. De verwachting is dat deze op termijn zelfs lager dan 5 euro zullen zijn. Voor die prijs gaan ze ongeveer 1-2 jaar mee op een standaard lithium batterij. Tegen de tijd dat de iBeacon leeg is, zijn er waarschijnlijk al weer nieuwere en nog goedkopere versies op de markt, zodat het een investering is waarvoor niemand hoeft terug te schrikken.

In vergelijking met NFC is de reikwijdte van de Beacons een belangrijk voordeel. NFC haalt slechts enkele tientallen centimeters. Beacons reiken tot wel 70 meter. Daarnaast zijn ze waterdicht en je plaatst ze waar je maar wilt. Er is geen ingewikkeld installatie proces voor nodig. 

De echte kracht van iBeacons komt duidelijk naar voren als je ze combineert met apps op een smartphone. iBeacons werken zowel in combinatie met Android als iOS toestellen. De smartphone weet wie je bent en via de iBeacons weet de app ook waar je bent. Allerlei contextuele diensten en notificaties kunnen met die wetenschap worden ontwikkeld.

Toepassingen
De slimme en simpele Beacons hebben enorm veel toepassingsmogelijkheden. Een aantal toepassingen zijn bijvoorbeeld:

  • Indoor navigatie: denk aan locaties zoals vliegvelden, stadions en winkelcentra. De beacons brengen je in combinatie met een app precies waar je wilt. Interne bewegwijzering in gebouwen en op terreinen wordt in de toekomst overbodig.
  • Sales promotion: in de retail kan de consument worden verleidt met specifieke kortingen als deze de winkel binnenkomt of in de buurt van specifieke schappen loopt.
  • Loyalty: apps in samenwerking met iBeacons kunnen klanten belonen voor het vaker bezoeken van specifieke locaties. Deze techniek kan op termijn klantenkaarten gaan vervangen.
  • Toegangscontrole: met de iBeacon technologie kan toegang worden verleend aan specifieke personen. De deur van je huis of kantoor gaat alleen open voor jou, omdat de techniek weet dat jij het bent die in de buurt is. Eventueel met een toegangscode als extra beveiliging.
  • Contactloos betalen: Beacons zijn een directe concurrent van NFC en kunnen daarom net als bijvoorbeeld de OV Chipkaart worden gebruikt om te betalen voor producten en diensten. Je hoeft er niet eens meer je portemonnee voor te trekken, maar houdt natuurlijk zelf wel de hand op de knip.


Experimenteren?
Loopt u met plannen rond om deze slimme technologie in te zetten voor uw organisatie? We komen graag in contact. Graag brainstormen we samen en vertellen u daarbij alles over de veelbelovende toekomst van deze technologie.

Image

Reactie plaatsen