Marktaandelen smartphones 2015

Meer dan 80% van de Nederlandse consumenten heeft inmiddels een smartphone. Samsung is marktleider met een marktaandeel van 43% en wordt op enige afstand gevolgd door Apple met een marktaandeel van 25%. HTC (7%), LG (6%) en Microsoft / Nokia (5%) completeren de top vijf van Nederland. Sony, Huawei en Blackberry hebben allemaal een marktaandeel van minder dan 5%. Dit blijkt uit een marktonderzoek dat we uitvoerden onder ruim 1.000 Nederlandse consumenten via de maandelijkse Marktpeiler van Multiscope.

Voor onze klanten is het altijd weer een belangrijke vraag. Welke platformen en modellen ga ik ondersteunen bij de ontwikkeling van mijn mobiele app? Door te focussen op Android (o.a. Samsung) en iOS (Apple) wordt een groot deel van de markt afgedekt. Samsung en Apple hebben samen namelijk een marktaandeel van 68%.
 

Populaire smartphones Nederland
Dit zijn op dit moment de 10 populairste modellen in gebruik bij Nederlandse consumenten:

Populaire smartphones Nederland 2015

Wat opvalt is dat de lijst wordt gedomineerd door Apple en Samsung. Geen enkel ander merk weet door te dringen in de top 10. Daarnaast zijn het vooral de ‘middenklasse’ of iets minder recente modellen die op dit moment het meest worden gebruikt.
 

Levensduur smartphones relatief kort
Gevraagd naar de ‘ouderdom’ van hun huidige toestel blijkt dat Nederlanders tegenwoordig relatief snel hun smartphone inruilen voor een nieuwe versie. Gemiddeld is de smartphone die men nu gebruikt zo’n 16 maanden geleden aangeschaft. Dit zal ongetwijfeld verband houden met abonnementen die vaak voor twee jaar afgesloten worden, waarna waarschijnlijk ook wordt geswitcht van smartphone.

Ons advies qua focus? Investeer niet te veel in het verleden, maar vergeet zeker de middenklasse niet te ondersteunen in uw mobiele plannen. Niet iedere consument loopt namelijk met het allernieuwste topmodel rond.

 


UPDATE
De cijfers van de marktaandelen smartphones 2016 zijn inmiddels ook bekend.


 

Bron: Multiscope Marktpeiler - April 2015

 

 

Image

Reactie plaatsen