Marktaandelen smartphones 2016

Onderzoeksbureau Multiscope heeft nieuwe cijfers bekend gemaakt over de marktaandelen van smartphones in 2016. In 2015 is een vergelijkbaar onderzoek uitgevoerd, waardoor we een mooi beeld krijgen van de trends. 

Samsung is nog steeds marktleider met een overall marktaandeel van 45% (+2%). Apple is wederom de nummer 2 met een marktaandeel van 32% (+7%) en groeit nog wat sterker. Sony volgt op gepaste afstand met een marktaandeel van 5%. De groei van Samsung en Apple gaat duidelijk ten koste van de kleinere merken HTC, Nokia / Microsoft, LG en Huawei.

Populaire smartphones Nederland
Dit zijn op dit moment de 10 populairste modellen in gebruik bij Nederlandse consumenten:

Populaire smartphones Nederland 2016

Uit eerder onderzoek bleek dat de gemiddelde levensduur van een smartphone ongeveer 16 maanden is. Dit is ook duidelijk terug te zien in de ontwikkelingen in bovenstaande ranglijst. Recent geïntroduceerde modellen stijgen namelijk en oudere modellen dalen. De iPhone 6 is de nieuwe nummer 1, maar ook de Samsung Galaxy S6 weet een grote stijging te boeken. De iPhone 6 Plus weet vooralsnog geen vaste voet aan de grond te krijgen en valt ruim buiten de top 10 met een marktaandeel van 1,2%.

Advies
Voor onze klanten is het altijd weer een belangrijke vraag. Welke platformen en modellen ga ik ondersteunen bij de ontwikkeling van mijn mobiele app? Door te focussen op Android (o.a. Samsung) en iOS (Apple) wordt een groot deel van de markt afgedekt. Samsung en Apple hebben samen een marktaandeel van 77%. Ons advies qua ontwikkelfocus? Richt deze voornamelijk op de populairste modellen in de bovenstaande tabel. 

 


UPDATE
De cijfers van de marktaandelen smartphones 2017 zijn inmiddels ook bekend.


  

Bron: Multiscope Marktonderzoek - Februari 2016 (n = 1.004)

 

Image

Reactie plaatsen