Richtlijnen voor goed app design

Dieter Rams

Over smaak en persoonlijke voorkeuren valt zeker te twisten. Sterker nog, zet een Android en Apple aanhanger tegenover elkaar en je zult zien dat ze ieder hun eigen mening hebben over het design van apps op hun favoriete toestel. Beide platformen hebben in de loop der jaren ook hun eigen design stroming in het leven geroepen. Apple koos voor het minimalistische flat design en Android voor material design. 

Ondanks de verschillen tussen beide platformen is er ook veel overeenstemming over de basis principes waaraan een goed design moet voldoen. Hele generaties designers worden opgeleid met deze principes. Het is goed om ze te kennen als je zelf aan de slag gaat met een app design. Maar je kunt ze ook in het achterhoofd houden als je het app design van een externe partij wilt beoordelen.

Richtlijnen van Rams
Apple, dat bekend staat om haar focus op product design, heeft zelf ook een eigen voorbeeld gehad als het gaat om design strategie. Dieter Rams, product ontwerper bij Braun, was één van die design iconen. Hij definieerde een handige set met regels die we ook op het vlak van app design toe kunnen passen. 

Volgens Rams is een goed design:

  1. Innovatief: door de snelle technologische ontwikkelingen zijn er altijd mogelijkheden voor innovatief design. Een goed design volgt deze innovatieve technologie, maar het is geen doel op zich.
  2. Nuttig: de nadruk van een goed design ligt op het verhogen van de bruikbaarheid van het product. Het werpt geen drempels op voor de gebruiker.
  3. Esthetisch: goed uitgevoerde designs zijn per definitie mooi. Ze hebben een positieve uitwerking op de gebruiker.
  4. Begrijpelijk: laat een product voor zich spreken, zonder dat het nadere uitleg nodig heeft.
  5. Bescheiden: een goed design is neutraal en terughoudend, zodat de gebruiker zelf ruimte krijgt om er invulling aan te geven.
  6. Eerlijk: doet geen beloftes die het niet na kan komen en manipuleert de gebruiker niet.
  7. Tijdloos: gaat jarenlang mee zonder daarbij specifieke modetrends te volgen die het risico meebrengen dat het over enkele jaren voelt als hopeloos ouderwets.
  8. Gedetailleerd: niets is aan het toeval overgelaten en er is met zorg gewerkt tot aan het kleinste detail. 
  9. Milieuvriendelijk: dit is minder van toepassing op digitale producten zoals apps. 
  10. Minimalistisch: een goed design is puur en eenvoudig. Het is als het ware gestript van alle overbodige zaken. Minder is meer.

 

 

Image

Reactie plaatsen