Samsung wil Tizen apps

Tizen logo

Samsung gaat meer inzetten op het Tizen platform en wil daarmee minder afhankelijk worden van Google en Android. Dat heeft CEO J.K. Shin, verantwoordelijk voor de IT en mobiele divisie van het bedrijf, onlangs aangekondigd. De keuze van Samsung om in te zetten op Tizen naast Android is belangrijk voor het mobiele landschap, aangezien het bedrijf op dit moment marktleider in smartphones is. Het zou voor een verdere versplintering kunnen zorgen. Nu domineren Android en iOS (Apple) de markt, met Windows en Blackberry als kleinere spelers. 

Wat is Tizen?
Tizen is een open source besturingssysteem voor apparaten zoals smartphones, tablets, netbooks, smart TV’s maar kan boordcomputers van auto’s aansturen. Tizen is gebaseerd op Linux en heeft Samsung en Intel als drijvende krachten. Apps voor Tizen worden geschreven in HTML5. Daarnaast kunnen ontwikkelaars gebruik maken jQuery (Mobile) bibliotheken. 

Toekomst
Naar verwachting verschijnt de eerste smartphone met Tizen nog dit jaar op de markt.  Samsung en Intel stimuleren het ontwikkelen van apps voor het platform met een wedstrijd en een prijzenpot van 4 miljoen dollar. Daarmee maken ze duidelijk dat ze Tizen belangrijk vinden. Het zal nog wel even duren voordat Tizen een vaste voet aan de grond krijgt, maar voor bedrijven en ontwikkelaars is het zeker een ontwikkeling om in de gaten te houden, want Samsung heeft inmiddels veel slagkracht in de mobiele markt.

 

Image

Reactie plaatsen