Status van m-commerce in Nederland

Image

Nederlanders kopen dit jaar voor zo’n 1,2 miljard via mobiele apparaten zoals smartphones en tablets. Mobile commerce is op dit moment goed voor 11% van de e-commerce bestedingen. En de groei zit er ook behoorlijk in. Ten opzichte van de tweede jaarhelft van 2012 is m-commerce maar liefst 53% gegroeid. Dat blijkt uit cijfers van Thuiswinkel.org.

M-commerce vs. E-commerce

Het aantal mobiele kopers is gegroeid van 1,5 miljoen naar 2,3 miljoen. Een aantal wat zeker niet langer genegeerd kan worden door online retailers. Per jaar worden ongeveer 12 miljoen mobiele bestellingen gedaan. Het besteedde bedrag per bestelling ligt op een kleine 50 euro. Het overgrote deel (63%) van alle aankopen wordt thuis op de bank via een tablet gedaan. Misschien kunnen we mobile commerce beter tablet commerce noemen?

Er lijkt sprake van een natuurlijke evolutie. 20 jaar geleden hadden veel consumenten nog een aparte ‘computerkamer’. Daarna verhuisde de PC naar de woonkamer om vervolgens steeds meer vervangen te worden door een laptop. Inmiddels neemt de tablet steeds meer de plaats in van PC en laptop en worden dus ook meer bestellingen via het apparaat gedaan.

Overigens is nog niet alles optimaal voor consumenten. Webwinkels melden dat het aandeel van mobiele bezoekers inmiddels de 20% overstijgt. Het aandeel van de mobiele bestellingen is echter slechts 11%. Er is dus nog steeds sprake van een zogenaamde conversiedrempel. 

Dit blijkt ook als consumenten gevraagd wordt naar wat hen hindert bij m-commerce:

  • het kleine scherm (bij smartphones)
  • slecht werkende mobiele websites
  • gevoel van onveiligheid bij bestellen / betalen

Uit het bovenstaande kan geconcludeerd worden dat consumenten al veel verder zijn dan bedrijven. M-commerce groeit snel en consumenten vinden het vanzelfsprekend om ook mobiel te kunnen bestellen. Bedrijven zullen snel alle drempels moeten wegnemen om optimaal aan deze groeiende behoefte te kunnen voldoen. Dit kan door te investeren in mobiele sites, responsive sites of smartphone apps.

Bron: Thuiswinkel.org 

Image

Reactie plaatsen