Wat kost een app?

app budget

Het is veruit de meest gestelde vraag die we bij Shareforce krijgen. Wat kost een app? Maar hij is net zo lastig te beantwoorden als “wat kost een auto?”. Het benodigde budget is namelijk afhankelijk van een groot aantal factoren. In dit artikel zal ik proberen de belangrijkste uiteen te zetten, maar ook inzicht geven in een aantal gemiddelden en de prijsranges die wij in onze dagelijkse praktijk zien.

Grofweg bepalen de volgende factoren het budget dat nodig is voor het ontwikkelen van een app.

1. Aantal platformen
Het meest bepalende criterium. Wilt u een app voor Android, iOS (iPhone, iPad) of Windows? Ieder platform kent zijn eigen programmeertaal. Vergelijk het met het leren van Engels of Spaans. Je moet feitelijk opnieuw beginnen voor ieder platform. De code moet opnieuw geschreven worden voor ieder platform. Het enige dat je kunt hergebruiken is de logica, delen van het design en natuurlijk de keuzes die gemaakt worden in het projectmanagement. Algemene vuistregel: ieder platform dat je toevoegt, verhoogt het budget met 75%.

2. Design
Het ene design is het andere niet. Sommigen zijn simpel en volgen de design guidelines van een platform (= goedkoper), anderen proberen een unieke gebruikerservaring te creëren (= duurder). Hoe meer schermen, des te hoger de kosten. Daarnaast moeten vaak nieuwe ‘views’ gemaakt worden om zowel portrait als landscape modus te ondersteunen. En bepalen ook zaken zoals menu, icons, special effects en achtergronden de complexiteit. 

3. Features en functies
Hoe simpeler de app, hoe goedkoper. Gaat u helemaal los met veel features dan zal de prijs oplopen. Ook het aantal functies van een smartphone dat u wilt gebruiken binnen uw app kan de prijs behoorlijk opdrijven. Denk daarbij aan zaken als GPS, camera, push berichten of het inlezen en gebruiken van foto’s, film of adresboek. 

Wij gebruiken vaak de volgende formule om inzicht te geven in de prijsstelling:
Budget = platform x design x features x functies

Een belangrijk misverstand is dat hoe kleiner het scherm, hoe goedkoper het wel zal zijn. Een TV campagne mag tonnen kosten, een website duizenden euro’s, dus een app zal wel goedkoper zijn. Maar daarbij wordt vergeten hoe veel intelligentie per vierkante millimeter apps soms (moeten) hebben om het leven van gebruikers gemakkelijk te maken.

Bij Shareforce bouwen we apps vanaf € 10.000. Omdat we vinden dat dit minimaal nodig is om kwaliteit te leveren. Maar we hebben ook multi-platform apps gebouwd van € 30.000. En ondersteunen klanten die op jaarbasis meer dan € 50.000 laten doorontwikkelen voor meerdere apps. En gemiddeld per app? Dat ligt tussen de € 10.000 en € 20.000. Apps zijn dus eigenlijk als auto’s. Je maakt het zelf zo gek als je wilt. Het blijven behoorlijke investeringen. Daarom adviseren wij altijd klein te beginnen. Keep it as simple as possible!

 

Shareforce Wilt u geheel vrijblijvend een globale prijsopgave voor uw app concept? Neem dan contact op met John Kivit via 073-8440004 of stuur een bericht via het contactformulier. We helpen u graag verder!

 

 

 

Lees verder:

 

Image

Reactie plaatsen