Zo ontdekt de consument nieuwe apps!

Apps ontdekken

Het wordt voor nieuwe apps steeds moeilijker om een positie te veroveren op de smartphone. Bijna de helft (49%) van de Amerikaanse smartphone gebruikers downloadt nauwelijks nog apps. De 51% die nog wel nieuwe apps probeert, installeert gemiddeld zo’n 4 apps per maand. Dit blijkt uit het jaarlijkse Mobile App Report van het Amerikaanse onderzoeksbureau Comscore. 

Daaruit kun je concluderen dat de piek voor apps voorbij is, maar toch ziet Comscore nog steeds ruimte voor groei. Die groei zit voornamelijk in de tijd die gebruikers spenderen in apps. Apps zijn inmiddels verantwoordelijk voor de helft van de tijd die consumenten spenderen aan digitale media en dat aandeel is nog steeds groeiende. De aandacht van gebruikers gaat wel steeds vaker naar grote spelers zoals Facebook en Google, waardoor het een uitdagende markt is voor minder bekende merken.

Hetzelfde onderzoek geeft ook een goed beeld van de manieren waarop consumenten nieuwe apps ontdekken. Dit zijn daarbij de belangrijke methoden en kanalen:

Image

Een goede vindbaarheid in de appstore en mond-tot-mond reclame zijn erg belangrijk om nieuwe gebruikers te bereiken. Toch is ook duidelijk te zien dat er een trend is van ‘pull’ naar ‘push’ als het gaat om ontdekken van nieuwe apps. Steeds vaker maakt men namelijk voor het eerst kennis met een app via een advertentie of website. Dit is een logisch gevolg van het feit dat het moeilijker wordt om gebruikers te werven voor apps.

Ik verwacht dat de app markt dezelfde ontwikkeling zal doormaken als de online markt. Daar lag in de eerste fase de focus ook voornamelijk op de productie van websites en daarna pas op online marketing. App promotie is tegenwoordig echt onmisbaar en zal alleen maar in belang toenemen in de komende jaren. 

Shareforce adviseert haar klanten om altijd budget te reserveren voor de promotie van apps. Zonder voldoende middelen is het namelijk erg lastig om succesvol te worden. We hanteren daarbij de stelregel om 50% van het beschikbare budget voor app productie te reserveren en de andere 50% voor app marketing.

 

Image

Reactie plaatsen