Personeelsplanning app voor flexibele arbeid

Image

Eind 2021 bouwde Shareforce voor D&B The Mobility Group een vernieuwde app voor de interne personeelsplanning van flexibel personeel. Daarbij kozen we ervoor om de app volledig opnieuw te ontwikkelen op basis van de Google Flutter technologie. Zo kan onze opdrachtgever ook in de toekomst rekenen op een efficiënt planningsproces waarbij de beheerskosten geminimaliseerd worden. 

D&B The Mobility Group
D&B The Mobility Group is een echte vakspecialist op alle onderwerpen die raken aan mobiliteit en vervoer. Het bedrijf biedt kwalitatief hoogwaardige parkeer- en vervoeroplossingen zoals chauffeursdiensten, valet parking, shuttle services of het volledig uit handen nemen van alle mobiliteit tijdens een evenement. Met ruim 500 medewerkers verzorgt D&B op het gebied van mobiliteit een 5-sterren ervaring voor klanten zoals Hilton, ING en Schiphol. 

Op het gebied van valet parking services is D&B marktleider in Nederland. Zo worden bijvoorbeeld op de nationale luchthaven Schiphol meer dan 100.000 auto’s per jaar voor klanten geparkeerd. De service maakt het mogelijk voor zakelijke reizigers en vakantiegangers om naar Schiphol te rijden met de eigen auto zonder dat men zich zorgen hoeft te maken over het vinden van een parkeerplek. 

Het reserveren van een parkeerplaats is eenvoudig te doen via de app of website van Schiphol. Vervolgens kan de gast voor de deur parkeren, de autosleutel afgeven aan de speciaal daartoe ingerichte servicebalie, om vervolgens, zonder vertraging, de weg te vervolgen naar de incheckbalie en gate. Bij terugkomst staat de auto alweer klaar en vervolgt de reiziger zonder oponthoud de weg naar huis of kantoor.

Uitdaging
De 500+ werknemers die de mobiliteitsdiensten verzorgen voor D&B The Mobility Group worden voor meerdere diensten ingezet. Vaak gaat het daarbij om (student) chauffeurs met flexibele arbeidscontracten en wisselende uren. De personeelsplanning van al deze werkzaamheden is een enorme uitdaging als het via telefoon of e-mail zou moeten gebeuren. Daarom heeft D&B de Scarlett personeelsplanning app in het leven geroepen om alle processen in goede banen te leden. Een eerste versie van de app werd door een ontwikkelaar in Oost-Europa gebouwd in Xamarin.

Oplossing

Scarlet iconShareforce werd door D&B The Mobility Group gevraagd om het beheer en de doorontwikkeling van de Scarlett personeelsplanning app over te nemen. Omdat de planning een primair proces is gelden hoge kwaliteitsstandaarden waarbij een goede service belangrijk is.

Om het toekomstige ontwikkelproces te vereenvoudigen adviseerden wij om de verouderde app opnieuw te ontwikkelen in Flutter. Flutter is een oplossing van Google voor het bouwen van hybride, native gecompileerde, multi-platform applicaties vanuit één enkele codebase. De gehele app werd in Flutter volledig opnieuw gebouwd, waarbij wel gebruik gemaakt werd van de bestaande backend.

De huidige Scarlett personeelsplanning app bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Jobs: D&B toont via de app de beschikbare opdrachten aan haar personeel. De opdrachten hebben een periode, locatie, type en ook de opdrachtgever wordt getoond. Werknemers kunnen via de app hun beschikbaarheid opgeven, opdrachten accepteren en worden na goedkeuring ingepland.
  • Urenregistratie: via de app wordt ook het aantal gewerkte uren bijgehouden. Werknemers klokken virtueel in- en uit en het management van D&B kan de urenregistratie controleren. Werknemers kunnen op ieder moment de status van de urenregistratie inzien. Opdrachtgevers kunnen bovendien een kwaliteitsoordeel geven over de werknemers die op hun locatie zijn.
  • Declaraties: als er tijdens de werkzaamheden onkosten worden gemaakt zoals tanken of lunch kunnen deze via de app gedeclareerd worden door een foto van de bon in te dienen. Na goedkeuring worden de declaraties samen met het loon voor de gewerkte uren uitbetaald.

Voordelen
Het plannen van honderden werknemers op een traditionele manier zorgt normaal gesproken voor een gigantisch communicatieprobleem. Zowel voor werknemers als het management van D&B The Mobility Group maakt de app het planningsproces transparanter en veel eenvoudiger. Het proces van aanbieden van klussen en accepteren ervan is teruggebracht tot enkele simpele kliks. Daarmee kan de volledige focus van het bedrijf liggen op het leveren van een vijf-sterren ervaring voor de eindklant.

Doordat de geboden oplossing gebaseerd is op het hybride platform Flutter kunnen we werken met één ‘codebase’ voor zowel Android als iOS. Dat verkleint de toekomstige doorontwikkelings- en beheerkosten aanzienlijk. 

 

Image