Website van het Jaar 2021

Website van het Jaar 2017-2021

In opdracht van organisatoren Emerce en Multiscope zijn we voor het vijfde jaar op rij verantwoordelijk voor alle techniek en het stemproces achter de Website van het Jaar verkiezing. Daarnaast verzorgen we het hosting platform en bieden we de organisatie een duidelijk overzicht van tussen- en eindstanden via een interactief dashboard.

 

Website van het Jaar
De Website van het Jaar verkiezing is de jaarlijkse online publieksprijs voor de beste en populairste websites en apps in Nederland. Tijdens de verkiezing van 2020 zijn er bijna 500.000 stemmen uitgebracht. 

Er zijn 39 categorieën met ruim 400 genomineerde websites die door honderdduizenden gebruikers uit het Nederlandse publiek kritisch worden beoordeeld op onder meer inhoud, navigatie en ontwerp. In iedere categorie zijn twee prijzen te winnen: de Beste Website van het Jaar en de Populairste Website van het Jaar. De website met de hoogste kwaliteitsscore (inhoud, navigatie, ontwerp, aanbevelingsintentie) wordt beste website en de award voor populairste website gaat naar de site met de meeste stemmen. Sinds 2020 kiest het publiek tijdens de verkiezing ook haar meest favoriete app. 

De Website van het Jaar verkiezing wordt objectief en onafhankelijk georganiseerd door Multiscope en Emerce en behoort tot de grootste publiekverkiezingen van ons land. Eerdere winnaars waren onder andere Buienradar, Funda, Google, ING, PSV, Simpel, Tweakers, Uitzendinggemist.nl en Youtube.

 

Uitdaging
Logo website - app van het jaarDe belangrijkste uitdaging van de verkiezing zit in het vlekkeloos afhandelen van een piekbelasting die kan oplopen tot enkele duizenden bezoeker per seconde. Veel deelnemende websites roepen hun achterban natuurlijk op om te gaan stemmen. Dit gebeurt vaak via grootschalige e-mailcampagnes of drukbezochte websites waardoor stemmers allemaal op hetzelfde moment hun stem uit willen brengen. 

Het volledige traject van het uitbrengen van online stem tot en met de rapportage van de verkiezing is verregaand geautomatiseerd. Dit betekent dat de verschillende processen die op de achtergrond draaien goed op elkaar afgestemd moeten worden. 

Op het moment dat een bezoeker een stem uitbrengt via websitevhjaar.nl moet deze automatisch verwerkt worden in het onderzoeksplatform van Multiscope. Daarbij is het belangrijk dat iedere bezoeker maar één stem uit kan brengen per categorie om beïnvloeding van de verkiezing te voorkomen. 

  

Oplossing
Om de Website van het Jaar verkiezing ieder jaar als een zonnetje te laten draaien gebruiken we een Amazon omgeving met Cloudfront waarmee we zoveel mogelijk statische pagina's serveren. Zodoende is de belasting op de hosting backend minimaal en de snelheid voor de bezoeker optimaal. 

Pas op het moment dat een bezoeker haar stem uitbrengt worden er dynamische pagina’s aangeroepen en wordt de stem live weggeschreven in het Multiscope onderzoeksplatform Socratos. Maar voordat een stem definitief is krijgt de bezoeker eerst nog een e-mail om deze te bevestigen. Dit is een van de maatregelen die genomen zijn om dubbelstemmers te voorkomen.

Onze opdrachtgevers kunnen op ieder moment de voortgang van de verkiezing en de huidige stand van de verkiezing zien in een live dashboard. Daar wordt per categorie het aantal stemmen getoond om tot de populairste websites te komen. Maar voor de beste website wordt ook nog een live berekening gemaakt van de kwaliteitsscore op inhoud, navigatie, ontwerp en aanbevelingsintentie. 

Een slim algoritme voorkomt dat partijen de verkiezing kunnen beïnvloeden door frauduleuze stemmen uit te brengen. Daarvoor worden meerdere zaken zoals e-mail, domein en IP meegewogen. Meer kunnen we hier natuurlijk niet over vertellen.

Na afloop van de verkiezing kunnen alle deelnemende websites hun eigen scores en feedback van bezoekers raadplegen in het dashboard. Daarbij tonen we ook de scores ten opzichte van het marktgemiddelde. 

 

Voordelen
Voor onze opdrachtgevers betekent de oplossing die we bieden gemak, efficiëntie en een zorgenvrije organisatie van de jaarlijkse verkiezing. Omdat we het gehele proces van stemmen tot en met rapportage nagenoeg volledig geautomatiseerd hebben kan men zich concentreren op het nominatieproces, communicatie met deelnemers en de organisatie van de jaarlijkse award night.

 Voor de deelnemende websites zorgt een nominatie en deelname aan de verkiezing voor extra waardering van het publiek. En als een website dan uiteindelijk verkozen wordt tot de populairste of beste website in haar categorie is er natuurlijk champagne en veel vreugde. De website mag dan namelijk een jaar lang het winnaarslogo van de verkiezing tonen op website en in reclamecampagnes. Het winnaarslogo is een onafhankelijke stempel van het publiek dat staat voor kwaliteit en populariteit. Je ziet het na de verkiezing daarom ook overal terug op TV en online. 

 

 

 

 

 

Ook een schaalbaar online platform nodig?

 

Wij helpen u met het maken van de juiste plannen. Vul het contactformulier in en wij reageren binnen één werkdag.

 
Contact

Image