Wat is domotica?

Domotica (ook wel smart home) is de toepassing van elektronica en Wi-Fi-netwerken om op deze manier processen binnen en rondom een woning, kantoor of bedrijf te automatiseren. Zo kunnen verschillende elektronische apparaten aangestuurd worden door middel van sensoren, een mobiel apparaat zoals een smartphone en/of tablet, computers of controller. De integratie van domotica wordt gebruikt om de kwaliteit van wonen en leven te verbeteren.

Daarnaast gaat het niet alleen om de aansturingen van de apparaten maar ook de communicatie onderling. Bijvoorbeeld wanneer de was klaar is, wordt er een melding gegeven op de smartphone.

Toepassingen

Domotica heeft betrekking tot alle elektronische apparaten waarvan de functies op afstand bestuurt kunnen worden. Denk hierbij aan verlichting, airco, verwarming, slimme wasmachines, koelkasten, tv’s en alarmen.

Badkamer

Domotica in de badkamer zou betrekking kunnen hebben op sensoren in kranen die reageren op handen. Maar ook het automatisch doorspoelen van het toilet of het opwarmen van de sauna.

Klimaatregeling

Bij de moderne airco's en verwarmingen in het mogelijk om met een mobiel apparaat of een centrale thermostaat de temperatuur te bepalen. Dit gebeurt door de communicatie van de apparaten.

Keuken

Ook in de keuken is het mogelijk om Domotica toe te passen. Zo kunnen slimme koelkasten een bestelling plaatsen of notificaties versturen wanneer er een bepaald product op is. Naast bestellingen plaatsen kan ook de oven worden voorverwarmd van afstand of vanuit bed het koffiezetapparaat voorprogrammeren.

Veiligheid

Hierbij gaat het voornamelijk om notificaties wanneer een alarm af gaat of het bekijken van de camerabeelden via een smartphone of tablet.

Verlichting

Er zijn vele mogelijkheden met betrekking tot de besturing van de verlichting. Denk aan het licht dimmen of juist een bepaalde kleur instellen. Maar ook verlichting die automisch aan gaat wanneer de bewoner van het huis binnenkomt. Maar ook dat alle verlichting gedimd wordt wanneer de bewoner het huis verlaat.

Terug naar definities