Stappenplan voor apps

OK, je bent er zeker van. Je organisatie heeft een app nodig! Maar wat nu? Waar begin je en wat moet je allemaal doen? Ieder app ontwikkelingstraject kent nagenoeg dezelfde stappen. Doorloop ze allemaal en je maakt een vliegende start. 

Bij Shareforce hanteren we het volgende model dat bestaat uit vier fasen. Iedere fase start aan de linkerkant en wordt volledig doorlopen voordat je doorgaat naar een volgende fase.

 

Apps stappenplan

 

1. Pionier
Alles start met een idee. Daarna kijk je nog eens duidelijk naar de behoefte van je doelgroep. Weet je echt zeker dat een app de beste oplossing is? Omschrijf dan je project in een concept. De output van deze fase zijn enkele A4-tjes met minimaal een uitgebreide omschrijving en een stroomschema van de inhoud van je app. In deze fase kies je ook voor iOS (iPhone, iPad), Android of andere varianten.

2. Plan
Nu ga je wat verder in het plannen. Begin met een heldere, volledige opsomming van alle features. Met het stroomschema uit de eerste fase en deze features probeer je de eerste schetsen te maken. De zogenaamde “wireframes”. Dit mag op papier, maar kan ook met een tool zoals Mockflow. De eerste schetsen dwingen je na te denken over de onderlinge samenhang tussen de verschillende elementen en de positie er van. Daarna bepaal je het budget. Uiteindelijk bepaal je samen met een app bouwer of alles wat je beschreven hebt binnen het budget past. Vaak zul je daarin keuzes moeten maken. Dat is goed, want het dwingt je om te focussen op wat echt belangrijk is.

3. Productie
Voordat er gestart wordt met het ontwikkelen, worden de schetsen eerst omgezet in een definitief design. Halverwege nog zaken omgooien is inefficiënt en kostbaar, dus het is beter om eerst een design te hebben voordat programmeurs aan de slag gaan. Vaak moeten er ook eerst nog zaken in de backend geregeld worden (zoals een API) om de app te laten samenwerken met content of elementen die vanaf het web geserveerd worden. Als dat geregeld is kunnen we gaan ontwikkelen. Dat is het meest arbeidsintensieve deel. Als dat achter de rug is moet alles grondig getest worden om fouten te voorkomen..

4. Promotie
Deze laatste fase wordt nog te vaak vergeten. Je bent nog lang niet klaar als je een superstrakke app hebt! Een goede introductie en veel marketing daarna zijn belangrijk om er voor te zorgen dat je app een succes wordt. En vergeet niet om bijvoorbeeld Google Analytics in te laten bouwen zodat je kunt meten wat wel en niet werkt. Zodat je later een goede evaluatie kunt doen en de app beter door kunt ontwikkelen. Zowel in tijdsinspanning als budget adviseren wij om ongeveer 50% van je budget voor de promotiefase van je app te reserveren. Er is veel concurrentie, dus succes komt niet vanzelf!

Wil je meer weten over app promotie? Bekijk dan de presentatie “Appstores: facts, tips & tricks”.

 

Image

Reactie plaatsen