Wat is Scrum?

Scrum is een Agile werkmethode. Binnen Scrum werken multidisciplinaire teams samen, die in korte sprints met een vaste lengte van 1 tot 4 weken, werkende softwareproducten opleveren. 

Scrum kent de volgende rollen voor teamleden

  • Product eigenaar (klant of opdrachtgever)
  • Ontwikkelteam/app ontwikkelaars (levert de software)
  • Scrummaster (leidt de vergaderingen

Daarnaast zijn er een aantal standaard contactmomenten om het software ontwikkelproces in goede banen te leiden.

1. Daily scrum

Vergadering van ongeveer 15 minuten aan het begin van de dag. Ieder teamlid vertelt wat hij gisteren gedaan heeft, vandaag gaat doen en welke problemen en uitdagingen hij tegenkomt.

2. Daily scrum

Vergadering van ongeveer 15 minuten aan het begin van de dag. Ieder teamlid vertelt wat hij gisteren gedaan heeft, vandaag gaat doen en welke problemen en uitdagingen hij tegenkomt.

3. Scrum of scrums

Als er meerdere scrum teams zijn, is er ook een overleg tussen deze teams nodig. Het gaat daarbij dan om punten aan te laten sluiten waarbij men met elkaar te maken heeft. Dit overleg wordt normaal gesproken aansluitend op de daily scrum gehouden. Elk team stuurt dan een vertegenwoordiger.

4. Sprint planning

Aan het begin van iedere sprint is er een overleg om te plannen. De belangrijkste user stories worden daarbij in een volgende sprint opgenomen. De teamleden bepalen hoeveel taken in de volgende sprint mee kunnen en zijn zelf verantwoordelijk voor het verdelen van die taken.

5. Sprint review

Een product demo aan het eind van een sprint waarin het team toont wat afgerond is. Het belangrijkste doel van de scrum methode is het opleveren van werkende software aan het eind van een sprint. Dit overleg duurt maximaal 4 uur.

6. Evaluatie

Bedoeld om te leren wat er goed en fout ging. Het overleg duurt maximaal drie uur. Het is niet de bedoeling om teamleden de schuld in de schoenen te schuiven als er iets fout ging. Het belangrijkste doel is om te leren en als team nog beter te worden in de toekomst. Het scheppen van een sfeer van onderlinge waardering is de belangrijkste uitdaging voor de scrummaster in deze fase.

Ondanks het feit dat scrum op dit moment erg populair is, kent het een valkuil dat de methode uiteindelijk uitmondt in ‘Scrum In Name Only’ (SINO). Daarbij vervalt scrum tot een steeds langer wordende dagelijkse opstart meeting waarbij de overige onderdelen volledig worden vergeten.


Terug naar definities