App of mobiele website?
04 Januari 2019 - John KivitHet wordt vaak als een strategische keuze gezien: ga ik voor een app of voor een mobiele website? Beide hebben hun eigen voor- en nadelen, maar eigenlijk zou de discussie niet over OF maar over EN moeten gaan.
Als het gaat om tijdsbesteding op de mobiel, hebben apps de oorlog met mobiele websites al lang geleden gewonnen. Volgens Amerikaans onderzoek van comScore blijken apps veel meer aandacht te krijgen dan mobiele websites. Consumenten besteden 87% van hun tijd aan apps, versus 13% aan mobiele websites.
Al eerder (in 2013) concludeerde Flurry hetzelfde: ‘Het is een appwereld. Het web leeft er slechts in.’ Toen bedroeg het tijdsaandeel van mobiele websites overigens nog 20%.
Toch zijn er genoeg redenen te noemen waarom je het mobiele web niet zomaar links kunt laten liggen. Het feit dat een consument zijn zoektocht naar een product of dienst vaak begint op het mobiele web, is een belangrijk argument.
Voordelen en nadelen
Zowel apps als een mobiele website kunnen goede strategieën zijn om meer consumenten of B2B beslissers te bereiken. Wanneer je voor een app gaat en wanneer voor een mobiele site, hangt helemaal af van je doelstellingen en doelgroep. Apps en mobiele websites hebben ieder hun specifieke kenmerken en daarmee voor- en nadelen. Zo gebruiken mensen een mobiele website binnen de browser op een smartphone en hebben ze er een internetverbinding voor nodig. De website heeft vaak slechts een eenvoudige interface en de mogelijke features zijn beperkt.
Een app heeft als nadeel dat deze eerst geïnstalleerd moet worden, maar er is wel een rijkere interface mogelijk in vergelijking met een mobiele website. Een app is bovendien vaak ook offline te gebruiken. Als het gaat om de features, zijn er betere opties om gebruik te maken van de unieke mogelijkheden van een smartphone, zoals de camera of gps.
Een app is sneller, maar ook een stuk duurder dan een mobiele website. Apps worden beschikbaar gemaakt via de appstores, wat soms een moeizaam goedkeuringsproces met zich meebrengt. Een mobiele website is, nadat deze live is gezet, snel vindbaar via Google en je hoeft je bij de publicatie ervan aan minder regels te houden.
Feitelijk is het appels met peren vergelijken en moet je niet willen kiezen. Denk dus in EN in plaats van OF. Zo maximaliseer je het bereik bij consumenten voor jouw organisatie of merk. De belangrijkste reden om voor óf een app óf een mobiele website te kiezen, is het budget dat je ter beschikking hebt. In de zakelijke markt is het daarnaast ook niet altijd logisch om een app aan te bieden, omdat de doelgroep het simpelweg niet verwacht. Shareforce heeft bijvoorbeeld wel een goede responsive website, maar geen bedrijfsapp waarin we ons presenteren. We weten namelijk dat potentiële klanten zich eerst uitgebreid oriënteren via het web voordat ze contact opnemen. Potentiële klanten zoeken nauwelijks via de appstores naar app-ontwikkelaars.
In de hand van de klant
Wil je meer weten over hoe je succesvol kunt zijn met een app? Bovenstaand artikel komt uit het recent verschenen boek ‘In de hand van de klant’ van Shareforce oprichter John Kivit. Hij deelt daarin al onze geheimen voor het ontwikkelen van succesvolle apps. Niet alleen de ontwikkeling komt aan bod, maar ook het hele proces van strategie, concept & design én het in de markt zetten van apps. Wat je juist wél en niet moet doen. Boordevol feiten, cijfers, tips, checklists, tools, methoden en praktijkinformatie. Zo leer je hoe jouw app een plek verovert op de smartphone van jouw klant!