Wat is een Native app?

Een native app wordt specifiek ontwikkeld voor één platform in een eigen codeertaal. Voor Android is dat Java en voor iOS is dat Swift (of in het verleden Objective-C). Native apps hebben een aantal duidelijke voordelen boven hybride of webapps. Wij zijn groot voorstander van native apps. In onze ogen zijn andere opties alleen vanuit kostenoogpunt aantrekkelijk. Op kantoor roepen we vaak zelfs gekscherend: ‘Webapps zijn nepapps’ als een potentiële klant ernaar vraagt.

Voordelen van een native app

Doordat content bij een native app op de smartphone wordt opgeslagen, biedt dit meer mogelijkheden dan bij een webapp. Zo is de snelheid van de app hoger en is het mogelijk om alle content van de app ook te gebruiken zonder internetverbinding.

Naast de hogere snelheid biedt een native app toegang tot alle features van de smartphone. Denk hierbij aan camera, GPS, notificaties, microfoon en andere sensoren. Doordat native apps alle functionaliteiten van een smartphone kunnen gebruiken vergroot dit de mogelijkheden. Ook bieden native apps betere integratiemogelijkheden met andere apps die data uit kunnen wisselen. Zo kunnen bijvoorbeeld contacten uit het adresboek worden ingelezen of kan externe data van een andere app worden ingeladen.

Door het gebruik van native ontwikkelmogelijkheden is de userinterface veel rijker en stabieler. Verder bieden native platformen de mogelijkheid om apps beter te beveiligen dan hybride of webapps. Dit komt door de beveiligingsstandaarden van beide platformen waar native ontwikkelaars zich verplicht aan moet houden.

Het laatste voordeel is het extra marketingkanaal, namelijk de app store. Na de ontwikkeling is dit de plek waar de eindgebruikers de app downloaden. Door app store optimalisatie kunt u ervoor zorgen dat uw app in de spotlight terecht komt.

Hoewel hybride apps en crossplatform ontwikkeltools een aantal van deze voordelen ook kunnen bieden, is het natuurlijk niet voor niets dat Apple en Google hun eigen talen en tools zijn gaan bouwen om een naadloze samenwerking tussen apps en smartphones te bewerkstelligen. De ontwikkeling van native apps biedt zoveel voordelen. Vandaar dat u alleen met een zeer beperkt budget de andere opties zou moeten overwegen.

Nadelen van een native app

Ondanks de vele duidelijke voordelen, zijn er ook enkele nadelen. Het belangrijkste nadeel van native apps is dat we aan de slag moeten met twee verschillende programmeertalen en dus ook twee ontwikkelomgevingen. De kosten voor native apps liggen daarom dus wat hoger dan voor webapps.

Ontwikkelaars die zowel kennis hebben van Android- als iOS-ontwikkeling zijn dun gezaaid. Daarom hebben app-ontwikkelbedrijven zoals Shareforce vaak meerdere Android-, iOS- en backend-ontwikkelaars in dienst die in teams werken aan de app. Daarbij werken we nauw samen met de opdrachtgever om te zorgen dat de app op beide platformen overeenkomt. Dit is een iteratief proces, ook wel het werken in ‘sprints’ genoemd. De user experience van een native app is daarbij uiteindelijk vaak beter dan bij een hybride of webapp. Dit omdat de kwaliteit samen met de klant wordt gewaarborgd in tussentijdse deelopleveringen.

Door specifiek te ontwikkelen voor twee platformen is het onderhoud van een native app iets intensiever dan die van een ‘nepapp’. Maar de jaarlijkse onderhoudskosten van een native app zijn zelden hoger dan 10% van de initiële investering. Belangrijk hierbij is om tijdig te anticiperen op updates van de beide platformen. Wij nemen de afspraken over het onderhoud op in een duidelijk service level agreement. Zodat u achteraf nooit voor verrassingen komt te staan!

Native app versus webapp

Native app vs webapp

Voorbeelden native apps

Al meer dan 100 tevreden opdrachtgevers hebben door ons een native app laten maken. Een aantal voorbeelden waar we trots op zijn lichtten we hierna graag verder uit. Of raadpleeg onze projecten pagina voor een uitgebreider overzicht.

Time to Momo

Geniet van elke seconde en haal alles uit je stedentrip met time to momo! De app bevat meer dan 50 bestemmingen in Nederland, Europa en daarbuiten. Iedere stad heeft een eigen reisgids, routes, bezienswaardigheden, offline kaarten en taalgidsen. Lokale auteurs delen uit liefde voor hun stad alleen de echte highlights met je. Zo sla je de drukke dertien-in-een-dozijn winkelstraten over en wandel je, terwijl je onderweg een bezienswaardigheid meepikt, naar de leukste adressen waar locals zelf graag komen.

Schiphol Valet Parking

Jaarlijks worden er meer dan 100.000 auto’s geparkeerd door valet parkers op Schiphol. Reizigers leveren hun autosleutels in en kunnen direct door naar hun vlucht. De chauffeurs van Schiphol Valet Parking gebruiken een mobiele app die de betrouwbaarheid van hun dienstverlening inzichtelijk maakt. Door het vastleggen van gegevens via foto’s, GPS tracking en tips verdween het papierwerk en misverstanden over schade aan auto’s.

Whiskybase

Voor Whiskybase hebben wij een app ontwikkeld voor hun wereldwijde community van whiskyliefhebbers. Whiskybase is de grootste whisky database ter wereld. Met meer dan 130.000 flessen en meer dan 1,2 miljoen beoordelingen, is het de perfecte app voor uw whisky avonturen.

Financieel Fit

Uw eigen adviseur direct beschikbaar via uw eigen actuele digitale polismap op uw telefoon. Wijzigingen doorgeven over uw geldzaken, schade melden bij een verzekering en zorgen dat uw financiële situatie actueel blijft zodat u altijd zo min mogelijk betaalt voor uw hypotheek en lening.

ArcelorMittal

ArcelorMittal is de grootste producent van staal ter wereld. Ontwerp en bestel technische oplossingen voor gevels, daken, vloeren en plafonds rechtstreeks vanaf de bouwplaats met de innovatieve ArcelorMittal app.

Waarom een native app maken?

Shareforce adviseert een native app omdat voor een goed product altijd maatwerk nodig is. Een native app leent zich hier het beste voor. Met deze techniek kun je alle functionaliteiten van een smartphone volledig benutten en is content ook zonder internetverbinding te raadplegen. Hoewel de mogelijkheden van webapps in de afgelopen jaren verbeterd zijn, blijft een native app de betere keuze. Native apps zijn uitgebreider en leveren een betere gebruikerservaring.

De kosten van een native app zijn weliswaar hoger dan die van een webapp, maar op de lange termijn is het de investering zeker waard. Dit wordt snel duidelijk als een app wat complexere functionaliteiten nodig heeft zoals de camera of sensoren in de smartphone. Een webapp is in onze ogen alleen het overwegen waard als het budget zeer beperkt is. Tijdens een kennismakingsgesprek maken we graag samen met u de juiste keuzes voor de techniek die past bij uw doel.

Wat kost een native app?

Het is veruit de meest gestelde vraag die we krijgen van opdrachtgevers die een app willen laten maken. Wat kost het nu ongeveer? Helaas is deze vraag net zo lastig te beantwoorden als: wat kost een auto? Het benodigde budget is afhankelijk van een groot aantal factoren. Bij Shareforce kunt u een app laten maken vanaf een budget van ongeveer € 10.000, omdat dit volgens ons minimaal nodig is om kwaliteit te leveren. Het gemiddelde per app ligt ongeveer tussen de € 20.000 en € 30.000. Daarvoor krijgt u zowel een Android als iOS app en een fullservice dienstverlening. Wilt u direct een persoonlijke prijsindicatie ontvangen? Gebruik dan onze app budget calculator.

Benieuwd naar onze vaste prijs?

Wij hebben een handige budget calculator zodat u inzicht krijgt in de prijs van een app die op uw wensen is afgestemd.

Image

Reactie plaatsen