• Oké, je bent er zeker van: het is nodig dat jouw organisatie met een app komt! Maar wat nu? Waar begin je en wat moet je allemaal doen? Ieder app-ontwikkelingstraject kent nagenoeg dezelfde stappen. Doorloop ze allemaal en je maakt een vliegende start. Bij Shareforce hanteren we een projectmodel dat bestaat uit vier fasen: Pionier, Plan, Productie en Promotie. Iedere fase start aan de linkerkant en wordt volledig doorlopen voordat je doorgaat naar een volgende fase.
  • Het is uitermate spannend: wachten tot u eindelijk groen licht krijgt van de Apple Appstore en Google Play en daarna kunt u eindelijk uw app publiceren. Tussen het goedkeuringsproces dat beide appstores toepassen, zit een wereld van verschil. Met soms teleurstelling en frustratie tot gevolg.
  • Uw app design is een belangrijk onderdeel dat niet mag worden onderschat. Het design hangt in grote lijnen samen met uw doel en de doelgroep. In deze blog leest u hoe u de app design strategie formuleert.

  • Een belangrijk punt van aandacht – ook in financieel opzicht – is het geschikt maken van uw app voor de verschillende softwareversies die nu draaien op de smartphones van consumenten. We zoomen hier voor het gemak even in op Android en iOS, omdat deze platforms verreweg het grootste deel van de markt bedienen.

  • Hoewel er bij grote app-opdrachtgevers de laatste jaren een trend naar meer in-house ontwikkeling te constateren is, waarbij men heeft geïnvesteerd in eigen teams, besteedt de overgrote meerderheid van de opdrachtgevers ontwikkeling nog altijd uit aan een gespecialiseerd app-ontwikkelbedrijf. De kans is groot dat er voor jouw app in het begin nog geen volledig team op fulltime basis nodig is. Maar hoe selecteer je nu een geschikte app-ontwikkelaar? Nederland kent honderden bedrijven die app-ontwikkeling aanbieden en voor nieuwkomers is het vaak moeilijk om daaruit een goede keuze te maken. Daarom beschrijf ik hierna een aantal stappen die je van longlist, via shortlist tot de selectie van een geschikte app-ontwikkelaar brengen.
  • Je hebt een geweldig app idee! Maar hoe werkt je dit idee nu verder uit tot een goed concept met features, flow, wireframes, prototype en design?
  • Het idee is geboren. Je hebt een shortlist van mogelijke app ontwikkelaars gemaakt en je kunt niet wachten tot jouw app idee tot leven komt en in de appstores staat. Maar hoe breng je dit idee nu goed over aan jouw shortlist van app ontwikkelaars? Daarvoor is een goede app briefing of ook wel Request For Proposal (RFP) onmisbaar. Dit document hoeft niet langer te zijn dan twee A4-tjes en kost je maximaal 2 uur van je tijd. Maar het zorgt er wel voor dat vanaf het allereerste moment de neuzen de juiste kant op staan en het voorkomt dat de app voorstellen alle kanten op vliegen behalve de goede.
  • Op een smartphone scherm zijn de pixels schaars. Het is vaak letterlijk passen en meten op de vierkante centimeter, om alles wat belangrijk is in zo min mogelijk klikken op het scherm te tonen. Een goede app designer besteedt daarom veel aandacht aan het app navigatie menu. Een goed app menu neemt zo weinig mogelijk ruimte in beslag, maar biedt tegelijkertijd wel direct toegang tot alle belangrijke features in een app.
  • Jouw huidige smartphone is qua rekenkracht krachtiger dan de computersystemen die NASA ter beschikking had toen het voor het eerst naar de maan vloog. Wist je dat die moderne supercomputer in je broekzak daarnaast een twintigtal sensoren bevat met vele toepassingen die jouw dagelijkse leven een stuk gemakkelijker maken?
  • Als je start met app ontwikkeling is er één fundamentele keuze die je zeker moet maken. Ga je voor een native app of kies je voor een cross platform oplossing? De smartphone wereld wordt gedomineerd door Android en Apple (iOS) smartphones. De marktaandelen van smartphone fabrikanten en de twee platformen veranderen ieder jaar, maar slechts in beperkte mate. Als je een app uitbrengt die op de consument is gericht, moet je beide platformen ondersteunen als je een maximale marktdekking nastreeft.