In sneltreinvaart met 5G

Terwijl de mobiele operators in Nederland nog maar net bezig zijn met het landelijk uitrollen van hun 4G netwerk, worden nu al weer de eerste contouren duidelijk van opvolger 5G. De nieuwe standaard zou maar liefst honderd keer sneller worden dan zijn voorganger. De maximale capaciteit van het netwerk wordt daarnaast zo’n duizend keer groter.

Zowel de Japanse telecomprovider NTT Docomo als Samsung hebben inmiddels de eerste testen achter de rug. Daarbij werden snelheden gehaald van 1Gbps (1 Gigabit per seconde). Het uitrollen van een nieuwe standaard voor mobiel internet duurt over het algemeen wel een decennium, maar consumenten zullen waarschijnlijk rond 2020 kunnen beschikken over mobiele verbindingen met een duizelingwekkende snelheid. NTT Docomo, maar ook eurocommissaris Neelie Kroes hebben deze datum als doel gesteld voor een 5G netwerk.

Er is overigens wel vaak een behoorlijk verschil tussen de theoretische snelheid en de snelheid in de praktijk. Die laatste ligt vaak een stuk lager, zoals ook de onderstaande tabel laat zien. Maar 5G blijft een enorme stap voorwaarts.

mobile internet speeds

Bron: Nu.nl, tabel: Techspot

Image

Reactie plaatsen