App project planning met de MoSCoW methode

Moscow methode


Na een inspirerende brainstorm voor je nieuwe app blijft er een stortvloed aan mogelijke features over. Veel meer dan je binnen je huidige budget en planning kunt laten ontwikkelen. De MoSCoW methode helpt je om de juiste keuzes te maken in je app ontwikkel traject. Zodat je snel naar de appstore kunt en daarna in stappen verder gaat met de doorontwikkeling van je app.

Deze methode om prioriteiten te stellen in software ontwikkeling werd oorspronkelijk uitgedacht door Dai Clegg (Oracle). Je deelt er simpelweg iedere gewenste app feature mee in naar de prioriteiten Must, Should, Could en Won’t. De letter O in MoSCoW is alleen toegevoegd voor de leesbaarheid en heeft verder geen functie. 

Must
De features die je minimaal nodig hebt om een bruikbare app te krijgen. Het zogenaamde ‘minimal viable product’ of ‘minimaal levensvatbaar product’. Alleen het broodnodige komt dus terug in deze categorie.

Should
Features die wel zeer gewenst zijn, maar waar je in eerste instantie in principe ook zonder kunt. Soms doet het pijn om ze niet direct mee te nemen. Om er zeker van te zijn dat ze optioneel zijn, stel ik altijd de vraag: ‘zou je ontslag nemen als deze feature niet wordt meegenomen?’ Is het antwoord JA, dan is de feature een must, anders is hij prima op zijn plaats in deze categorie.

Could
Deze app features worden alleen uitgevoerd als er binnen het huidige budget voldoende tijd overblijft om ze te ontwikkelen. Ze kunnen dus in principe buiten de boot vallen. Of ze worden in een vervolgtraject meegenomen. Stop hier bijvoorbeeld de features in die erg duur zijn om te ontwikkelen, maar commercieel gezien minder waarde hebben.

Won’t
In deze categorie maak je de echte harde keuzes. Dit gaat er zeker NIET komen. In ieder ontwikkeltraject moet je goed nadenken over de kern van je product, dat is bij apps niet anders. Voor je het weet ben je een veelkoppig monster aan het bouwen. Zorg er voor dat je bij de basis blijft en durf ook je eigen ideeën soms links te laten liggen. 

Met de MoSCoW methode stel je snel de juiste prioriteiten in je app project. Je zult zien dat met de gehanteerde vuistregels ook met meerdere betrokkenen er snel lijn in je app ontwikkeling komt. Zodat je daarna snel stappen kunt zetten om een eerste app in de appstore te lanceren. Release early, release often!

 

Image

Reactie plaatsen