Valkuilen bij app ontwikkeling

Valkuilen bij app ontwikkeling

Het ontwikkelen van apps is een vak apart. Als je geen gedegen plan hebt en je niet bewust bent van de valkuilen, kunnen apps een forse aanslag vormen op je budget en tijd. In dit artikel 8 valkuilen en tips hoe je verkomt dat je er in valt.

1. Onrealistische verwachtingen
“Het is een makkie, ik lanceer een app en loop binnen”. Succes komt echter niet vanzelf. De Apple Appstore en Google Play bevatten inmiddels ieder ruim 700.000 apps. De concurrentie is enorm. Je zult je moeten onderscheiden en een snaar moeten raken bij gebruikers.

2. Ondoordacht businessmodel
Begin met het “waarom”. Waarom zouden gebruikers je app downloaden? Wat voeg je toe aan het leven van gebruikers? Denk goed na over je toegevoegde waarde. Breng je een betaalde app uit? Denk goed na over je business model. Gebruik bijvoorbeeld het ‘Business model canvas’ van Alexander Osterwalder.

3. Starten zonder definitief design
Mobiele ontwikkelaars zijn duur en over het algemeen slecht in design. Gaandeweg nog zaken aanpassen is inefficiënt. Zorg dat je een definitief design hebt voordat iedereen in de ‘code modus’ duikt.

4. Apps en API gelijktijdig ontwikkelen
Om content in je app te ontsluiten wordt vaak een API of Webservice gebruikt. Zorg er voor dat deze klaar is en voldoende volwassen is voordat je met de app ontwikkeling begint. Anders kunnen je mobiele ontwikkelaars nooit efficiënt bezig zijn met hun kostbare tijd.

5. Testen onder optimale condities
Vaak blijkt dat het na live gang toch niet altijd zo (snel) werkt als gedacht. Dit is vaak het resultaat van het feit dat er niet met live data getest is en/of alleen onder optimale condities. Lab tests zijn niet de realiteit. Is je app afhankelijk van een internet verbinding? Probeer het ook eens met een slechte verbinding. Gebruik je GPS? Test dan ook in omgevingen met hoge gebouwen. Heb je veel content in je app? Zorg dan dat je niet enkel met test records test.  

6. Features en bugfixes mixen
Je zult in de testfase waarschijnlijk altijd kleine fouten vinden. Het is onverstandig om het oplossen van deze fouten en het introduceren van nieuwe features te mixen. Je hebt er dan namelijk geen zicht meer op of eventuele nieuwe problemen door de nieuwe features komen of dat je nieuwe problemen hebt geïntroduceerd met je bugfix. Hou zaken geïsoleerd. Zo blijft het duidelijk.

7. Slechte (appstore) marketing
Een app wordt niet zomaar een hit. Je moet veel aandacht besteden aan de promotie er van. Als niemand je app weet te vinden zul je geen downloads krijgen. Wist je dat 60% van alle apps nauwelijks worden gedownload? Onze vuistregel is dat je ongeveer 50% van je tijd en geld voor je app aan dit onderdeel moet besteden.

8. Afhankelijkheid van ontwikkelaar
Vermijd afhankelijk van je ontwikkelaar. Laat de app niet ontwikkelen door slechts 1 persoon. Vertrekt die persoon, dan is je kennis weg. Zorg dat de eigendom over je code bij jou ligt, niet bij de ontwikkelaar. En dien de app in onder je eigen bedrijfsaccount in de appstore. Dat voorkomt een gedwongen winkelnering.

Meer weten over succesvol worden met apps? Klik dan hieronder door:

Image

Reactie plaatsen