Toepassingen van Google Glass

Binnen Shareforce hebben we nu vier maanden hands-on ervaring met Google Glass. Er is veel interesse in het apparaat. Zo hadden we enkele tientallen gesprekken met bedrijven die apps voor Glass willen ontwikkelen. Daarnaast mochten we meer dan 1.000 mensen persoonlijk kennis laten maken op een tiental evenementen waar we presenteerden of tijdens interne bedrijfssessies.

Wat mij opvalt is dat de interesse vooralsnog veel meer in de zakelijke toepassingen zit dan in de consument gerichte diensten. Google Glass lijkt voornamelijk toegevoegde waarde te bieden wanneer je je handen vrij moeten hebben of wanneer je onderweg bent.

Maar in welke branches en toepassingen zitten nu de concrete mogelijkheden om iets met Glass te doen? Ik heb geprobeerd een overzicht te maken van de grote lijn die ik in mijn gesprekken denk te herkennen: 

  • Industrie: denk aan zaken als inspecties, reparaties en onderhoud in de (technische) industrie. Het kunnen afvinken van checklists of het raadplegen van informatie in handleidingen is daarbij een belangrijke wens.
  • Onderwijs: zoals een iPad een handig leermiddel is, geldt dit ook voor Google Glass. Er lopen een aantal gesprekken om lesmateriaal voor Glass te ontsluiten. Mijn verwachting is dat het onderwijs Google Glass gaat omarmen wanneer deze breed beschikbaar komt.
  • Zorg: het op afstand verlenen van gespecialiseerde zorg wordt gemakkelijker met Google Glass. De juiste specialist kijkt gewoon op afstand mee. Maar ook vitale patient informatie is voor doktoren een nuttige toepassing.
  • Veiligheid: zowel in Amerika als Europa zijn politie en brandweer al aan het experimenteren. Met Google Glass hebben ze snel de juiste informatie tot hun beschikking in crisis situaties waar seconden het verschil kunnen maken.
  • Media: journalistiek gezien kan Google Glass helpen bij live verslaglegging.
  • Marktonderzoek: met toepassingen zoals mystery shopping, kwalitatief onderzoek of het op afstand volgen van daadwerkelijk gedrag van consumenten.

Naast deze zakelijke toepassingen liggen er in de consumentenhoek naar mijn mening vooral mogelijkheden in de vrijetijdssector:

  • Reizen: navigatie, live vertalen en locatie informatie. Allemaal erg handig als je op reis bent buiten je eigen land of stad.
  • Cultuur: denk aan musea die Glass inzetten om extra informatie te geven, maar ook aan rondleidingen of bewegwijzering.
  • Culinair: koken is zo’n activiteit waarbij je je handen vrij wilt hebben. Erg gemakkelijk om dan het recept, een stappenplan en een kookwekker actief te hebben op je Glass. Maar denk ook aan het raadplegen van voedingswaarden of het registreren van je eetpatronen.
  • Sport: Glass is een ideaal quantified self apparaat. Het volgt de consument tijdens sport activiteiten. Steeds vaker zien we ook professionele topsporters zoals atleten en NBA teams er hun prestaties mee registreren, analyseren en daarna optimaliseren.

 Ongetwijfeld ben ik nog veel mooie toepassingen vergeten. Heb jij nog voorbeelden die je wilt delen? Voeg dan een comment toe aan dit artikel.

Image

Reactie plaatsen