App Store Optimalisatie (ASO): maximaliseer de downloads van jouw app

Appstore optimalisatie - ASO

Een goede vindbaarheid van jouw app in de appstores is belangrijk als je het aantal downloads wilt maximaliseren. Wist je dat 35% van de smartphone gebruikers nieuwe apps ontdekt via de appstore? Een goede appstore optimalisatie voor jouw app kan al snel het verschil betekenen tussen slechts een handvol of honderden app downloads per dag. 

Het is daarom verstandig om de publicatie van jouw app in de stores goed voor te bereiden. Ondanks het feit dat zowel Apple als Google het zoekalgoritme achter hun appstores geheim houden, is er door onderzoek van appstore optimalisatie (ASO) specialisten wel steeds meer bekend over de factoren die meewegen om goed gevonden te worden. Zo blijken zowel directe- als indirecte factoren mee te spelen in de vindbaarheid van je app. Op de directe factoren heb je invloed omdat je ze bepaalt bij publicatie in de appstore. De indirecte factoren zijn wat minder beïnvloedbaar omdat ze het gevolg zijn van de interactie met gebruikers. 

In dit artikel nemen we alle belangrijke factoren onder de loep en bieden we een overzicht welke zaken je minimaal goed moet voorbereiden bij een publicatie in de appstore. 

1. App naam
De naam van je app weegt zwaar mee in de vindbaarheid. In Google Play kun je maximaal 30 tekens gebruiken, in de Apple appstore 50 tekens. Gebruik deze ruimte ook optimaal door niet alleen de feitelijke naam, maar ook beschrijvende zoekwoorden toe te voegen.  

Enkele voorbeelden van goede app namen: 

  • Marktplaats - Voor tweedehands en nieuwe spullen
  • ANWB Onderweg - Verkeer, Parkeren en Tanken
  • Google Maps: Navigatie en OV
  • Multiscope - Geld voor je mening
  • Bux - Mobiel Beleggen 

2. Trefwoorden
In de Apple Appstore geef je zelf een serie trefwoorden op waarop je gevonden wil worden. Hiervoor heb je maximaal 100 tekens tot je beschikking. Scheid de trefwoorden door komma’s en zorg dat de belangrijkste woorden vooraan staan. In Google Play is het niet mogelijk om zelf kernwoorden op te geven, daarom is daar de omschrijving veel belangrijker (zie later).

Denk bij het kiezen van je trefwoorden aan de volgende zaken: 

  1. Relevantie 
  2. Populariteit
  3. Concurrentie

Een goed trefwoord is allereerst relevant ten opzicht van jouw app en de markt waarin je actief bent. Dat is het allerbelangrijkste criterium. Scoren op irrelevante zoekwoorden heeft geen enkele zin. Als je app geen duidelijke relatie heeft met de gebruikte zoekwoorden, dan zal een gebruiker de app na installatie onmiddellijk verwijderen of zelfs niet eens downloaden.  

Daarna is het zaak om trefwoorden te vinden waarop vaak gezocht wordt door consumenten. Meer volume is namelijk beter. Keyword research tools zoals Mobile Action, Sensor Tower, Search Man maar ook de Google Keyword Planner kunnen hierbij de broodnodige creativiteit bieden.

Hoe populairder het woord, des te groter de concurrentie waarschijnlijk zal zijn. Je kunt je voorstellen dat de concurrentie op woorden zoals vakantie, muziek of sport enorm is. Het is daarom zaak om tussen beide zaken een goede balans te vinden. Experimenten en variëren is het devies. Net zolang totdat je een optimale set van kernwoorden hebt gevonden.
 

3. Omschrijving
Binnen de omschrijving heb je maar liefst 4.000 tekens tot je beschikking om je app goed te promoten. Zie deze omschrijving als dé elevator pitch waarin je de consument verleidt om jouw app te downloaden. Vermeldt daarbij in ieder geval de belangrijkste features van de app. 

Maar gebruik de omschrijving ook om belangrijke zoekwoorden terug te laten komen. Vooral wat in de eerste regels van de omschrijving staat is belangrijk. Omdat Google Play niet de mogelijkheid biedt om zelf kernwoorden op te geven, is de omschrijving hier extra belangrijk. Daarnaast biedt deze in tegenstelling tot de Apple Appstore ook nog de optie om een korte omschrijving van maximaal 80 tekens toe te voegen. 
 

4. Land & taal
Lokalisatie van de app naar meerdere landen en talen kan een enorme boost geven aan het aantal downloads. Think global, act local! Beide appstores bieden mogelijkheden om je app wereldwijd te publiceren, maar alle content daarbij ook nog eens zoveel mogelijk op een specifiek land af te stemmen. Stel je eens voor hoeveel bereik je kunt genereren met al die extra zoekwoorden en omschrijvingen. Er zijn cases bekend waarin het aantal downloads met 700% steeg nadat een gelokaliseerde versie voor enkele kernlanden werd toegevoegd. Vaak is het daarbij overigens ook zaak om de app zelf van meerdere talen te voorzien. Want een consument heeft niks aan een app in een taal die hij niet begrijpt. 

 

5. Prijsstelling
Het weegt niet direct mee in het zoekalgoritme van de appstores, maar het spreekt voor zich dat een consument eerder geneigd zal zijn om een gratis app te proberen, dan dat hij een betaalde versie zal downloaden. Zowel de Apple Appstore als Google Play bieden tegenwoordig de keuze om een app gratis, tegen betaling of via een abonnement per periode aan te bieden. Bied in ieder geval een gratis proefperiode aan als je een app op abonnementsbasis lanceert. Realiseer je ook dat de downloads van betaalde apps vaak een factor 10 - 20 lager liggen dan die van gratis apps.
 

6. Icoon, voorbeeldschermen en promotievideo
Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Je app icoon, screenshots en promotievideo zijn dé moderne etalage van jouw app. Zorg dat deze etalage er picobello uitziet. Ook hier geldt dat deze visuals niet direct meewegen in het appstore algoritme, maar zeker een hoge impact hebben op het beeld dat consumenten van jouw app krijgen. 

Ontwerp minimaal een opvallend app icoon design. Een korte promotievideo is daarnaast zeker aan te raden. Die wordt namelijk altijd prominent weergegeven in de appstores. Het biedt je de gelegenheid om de belangrijkste voordelen en toevoegde waarde van jouw app krachtig te omschrijving.  

Zowel de Apple Appstore (1 - 5 stuks) als Google Playstore (2 - 8 stuks) bieden ruime mogelijkheden om voorbeeldschermen te laten zien. Dit hoeven overigens niet persé screenshots van je app te zijn. Iedere goede visual die je app nader toelicht is toegestaan. 
 

7. Ontwikkelaar
De naam van de ontwikkelaar weegt op beide platformen mee. Maar hier kun je niet zoveel mee omdat het een vast gegeven is. Zorg in ieder geval dat de app wel onder je eigen bedrijfsnaam wordt uitgegeven en maak niet de fout de app te publiceren onder de naam van je app ontwikkelaar. 
 

8. Categorie
Apple en Google plaatsen beiden apps in categorieën. Bij Apple kun je daarbij kiezen uit een primaire- en secundaire categorie (24 stuks). Android maakt allereerst een onderscheid tussen apps en games. Games worden onderverdeeld in 17 subcategorieën. Voor apps heb je een keuze uit 32 subcategorieën. In ieder geval kun je binnen Google Play maar kiezen voor één categorie. De categorie die je kiest heeft weinig tot geen invloed op de zoekresultaten in de appstores. Maar consumenten zullen de categorieën zeker gebruiken als hulpmiddel om relevante apps te vinden. 

Tot zover de belangrijkste directe factoren. Maar je zult merken dat je bij app publicatie nog wel wat andere zaken moet invullen. Denk daarbij aan een content rating (geschikt voor welke leeftijden), privacy policy en contactgegevens. Die laatste is vooral belangrijk om gebruikers ondersteuning te bieden. Wil je voor publicatie een totaaloverzicht hebben van alle keuzes die je moet maken? Download dan de ASO - Appstore Optimalisatie Sheet

De directe factoren zijn slechts één kant van de medaille voor een goede vindbaarheid. Beide platformen wegen namelijk ook nog diverse indirecte factoren mee bij het tonen van zoekresultaten in de appstore. Zonder positieve indirecte factoren is het nagenoeg onmogelijk om een top 3 positie te scoren op een specifiek zoekwoord. En dat is belangrijk omdat de top 3 ongeveer 50% van alle downloads krijgt. 

Nativex heeft een zeer compleet whitepaper geschreven waarin de kennis van meerdere marktpartijen is gebundeld. Onderstaand een samenvatting van alle factoren die meewegen in de Apple Appstore en Google Play. De belangrijkste indirecte factoren zullen we nader toelichten.

Apple appstore - ASO - criteria

 

Playstore - ASO - criteria

 

A. Downloads
Een app met meer downloads scoort op hetzelfde zoekwoord per definitie hoger. Voor beide platformen geldt dat het totaal aantal downloads een belangrijke ranking factor is. Naast het totaal aantal downloads wegen ook de recente downloads (velocity) sterk mee. Zowel bij Apple als Android wordt een berekening gemaakt op basis van het aantal downloads in de afgelopen 7 dagen. 
 

B. Doorklik rato
In de Apple Appstore is de Click-Through Rate (CTR) een belangrijke indirecte factor. Binnen Google Play is deze minder belangrijk. Met CTR wordt het doorklik percentage bedoeld van consumenten nadat ze op een specifiek woord hebben gezocht. Er kan gesteld worden dat hoe hoger de doorklik ratio is, des te relevanter een app is voor dat specifieke zoekwoord.
 

C. Links
Binnen Google Play wordt meer gekeken naar de totale ‘download funnel’ van een app. Gezien de achtergrond van Google is het niet verbazingwekkend dat zaken zoals backlinks, clicks naar de appstore en social media vermeldingen sterker meewegen. In de Apple Appstore spelen deze nauwelijks tot geen rol.
 

D. Retentie
Beide platformen kijken in meer of mindere mate naar retentie criteria. Zaken die daarin meespelen zijn ‘discard rate’ (aantal uninstalls) en ‘usage weights’ (frequentie van gebruik). Presteert je app dus slecht bij huidige gebruikers, dan zal dit van invloed zijn op de zoekranking. Op deze manier zorgen beide appstores er voor dat kwalitatieve apps altijd hoger in de zoekresultaten terugkomen.
 

E. Tevredenheid
Ratings (sterren) en reviews (commentaren) zijn een belangrijke indicator voor de tevredenheid van gebruikers over een app. Reviews worden niet meegewogen in de appstore algoritmes. Ratings worden wel meegewogen maar in mindere mate dan andere factoren. 

Maar voor beide factoren geldt wel dat iedere appstore gebruiker er in sterke mate naar kijkt voordat deze besluit jouw app te downloaden. Ook hier is het daarom zaak om alles uit de kast te halen om minimaal vier sterren te scoren, anders zal het een behoorlijke negatieve impact hebben op het aantal downloads.
 

F. Updates
Appstores houden van actieve apps. Apps die vaker worden geüpdatet met nieuwe features zullen hoger scoren. Apps die niet meer onderhouden worden zullen langzaam wegzakken in de zoekresultaten. Ook dit is een maatregel die appstores nemen om voorrang te geven aan kwaliteit. Onderzoek heeft aangetoond dat regelmatige updates een 10% betere score opleveren.
 

Strategie
Wat is met al deze kennis over appstore optimalisatie nu de beste strategie en waar begin je? Dit is eigenlijk eenvoudig samen te vatten. Alles begint natuurlijk met een kwalitatief hoogstaande app die waarde toevoegt in het leven van je gebruikers. Factoren zoals retentie en tevredenheid zullen dan automatisch in je voordeel werken. Onderschat niet de impact van mond-tot-mond reclame als het gaat om apps. Dit blijkt in 35% van alle downloads de reden te zijn om een app te proberen. 

Besteed daarna de nodige zorg en aandacht aan het op een optimale manier in de etalage zetten van jouw app in beide stores. Dit maakt echt het verschil tussen een handvol of honderden downloads per dag. Organische zoekresultaten in de appstores en toplijsten zijn goed voor nog eens 35% van alle app downloads.

Maar met een goede app en appstore optimalisatie alleen kom je er waarschijnlijk niet. Iedere app moet namelijk ook actief onder de aandacht gebracht worden van de doelgroep door middel van marketing, promotie en PR. Dat deel is goed voor de resterende 30% van jouw app succes. 
 

Bonus tip
Wist je dat organisch succes in de appstore en betaalde app promotie een gouden duo kunnen zijn? Door met betaalde advertenties een boost te geven aan de downloads van je app is de kans groot dat je in de toplijsten van de Apple Appstore en Google Play komt. Dit levert op haar beurt weer extra (gratis) gebruikers op vanuit deze toplijsten en organische zoekresultaten.  

Zoals je inmiddels weet zijn downloads een belangrijke ranking indicator. Onderzoek van Tune heeft aangetoond dat je voor iedere betaalde download er gemiddeld 1,5 organische download bij krijgt. Voor apps die hoog in de appstores staan kan deze ‘multiplier’ zelfs oplopen tot een factor 3 - 10. Gebruik deze hefboom in je voordeel en concentreer je marketing inspanningen daarom altijd zoveel mogelijk op hetzelfde moment rondom een lancering of release.

 

Image

Reactie plaatsen