• Het is uitermate spannend: wachten tot u eindelijk groen licht krijgt van de Apple Appstore en Google Play en daarna kunt u eindelijk uw app publiceren. Tussen het goedkeuringsproces dat beide appstores toepassen, zit een wereld van verschil. Met soms teleurstelling en frustratie tot gevolg.
  • Een belangrijk punt van aandacht – ook in financieel opzicht – is het geschikt maken van uw app voor de verschillende softwareversies die nu draaien op de smartphones van consumenten. We zoomen hier voor het gemak even in op Android en iOS, omdat deze platforms verreweg het grootste deel van de markt bedienen.

  • Onderzoeksbureau Multiscope heeft de marktaandelen van smartphone merken en modellen voor 2018 gepubliceerd. Dezelfde meting is ook in 2015, 2016 en 2017 uitgevoerd onder een representatieve steekproef van minimaal 1.000 consumenten. Hierdoor krijgen we een duidelijk beeld van Nederland als smartphone land.
  • Over smaak en persoonlijke voorkeuren valt zeker te twisten. Sterker nog, zet een Android en Apple aanhanger tegenover elkaar en je zult zien dat ze ieder hun eigen mening hebben over het design van apps op hun favoriete toestel. Ondanks deze verschillen tussen beide platformen is er ook veel overeenstemming over de basis principes waaraan een goed design moet voldoen. Product ontwerper Dieter Rams formuleerde de volgende tien richtlijnen waaraan een goed design moet voldoen.
  • Het is mijn persoonlijke missie. App eigenaren er van overtuigen dat de promotie van apps minimaal net zo belangrijk is als de ontwikkeling. Want onbekend maakt onbemind. Ik heb in de afgelopen jaren letterlijk miljoenen euro’s aan app investeringen zien verdampen waarbij met veel energie ontwikkelde apps uiteindelijk op het app kerkhof terecht kwamen. Eigenlijk begint het pas nadat je app in de appstore staat.
  • Een goede vindbaarheid van jouw app in de appstores is belangrijk als je het aantal downloads wilt maximaliseren. Wist je dat 35% van de smartphone gebruikers nieuwe apps ontdekt via de appstore? Een goede appstore optimalisatie voor jouw app kan al snel het verschil betekenen tussen slechts een handvol of honderden app downloads per dag.
  • De consument heeft de keuze uit miljoenen apps binnen tientallen verschillende appstore categorieën. Maar welk type apps zijn nu echt populair en waar gaat de meerderheid van de omzet, downloads en tijdsbesteding naar toe?
  • Jouw huidige smartphone is qua rekenkracht krachtiger dan de computersystemen die NASA ter beschikking had toen het voor het eerst naar de maan vloog. Wist je dat die moderne supercomputer in je broekzak daarnaast een twintigtal sensoren bevat met vele toepassingen die jouw dagelijkse leven een stuk gemakkelijker maken?
  • Soms kom je een grafiek tegen die in één oogopslag de ontwikkelingen in de wereld van smartphones, tablets en computers duidelijk maakt. Marktanalist Horace Dediu van Asymco zette de verkoopaantallen van de belangrijkste producten in de afgelopen vier decennia op een rij in deze monstergrafiek).
  • Voor het derde jaar op rij voerde Multiscope een marktonderzoek uit naar de marktaandelen van smartphone fabrikanten in Nederland. Dit keer zelfs onder een steekproef van ruim 8.500 consumenten, waardoor een zeer betrouwbaar beeld ontstaat van de verdelingen naar smartphone merken, modellen en schermgroottes.