De vijf belangrijke trends in web design

Web design trends

De ontwikkelingen in web design gaan razendsnel. Heb je een website die langer dan drie jaar geleden gebouwd is? Dikke kans dat deze er nu al weer ouderwets uitziet. Tijd voor een update dus. Daarom hebben we de vijf belangrijkste trends in web design voor je op een rijtje gezet.

1. Responsive
Steeds meer websites worden vanaf een smartphone of tablet bekeken. Maar ook steeds meer e-mail wordt mobiel gelezen. Als je website er op deze apparaten niet goed uitziet, zal dit dalende bezoeker aantallen tot gevolg hebben. Een responsive design is de nieuwe standaard en zorgt er voor dat uw website er altijd goed uitziet. Het design vormt zich namelijk automatisch naar het scherm van de bezoeker.

2. Plat
Een flat design is, zoals de naam het al zegt, zo plat als een dubbeltje. Het is ontdaan van veel overbodige franje waardoor het de sfeer van rust en ruimte ademt. Veel grote partijen zoals Microsoft (Metro), Apple (iOS7) en Google hebben inmiddels de eerste stappen naar eenvoud door middel van een flat design gezet. Als je er goed over nadenkt is het natuurlijk ook raar dat we tot op heden in web en app designs, door diepte te gebruiken, de echte wereld probeerden na te bootsen.

3. Parallax scrolling
Bij Parallax design wordt alle content van een site in één pagina gezet. Vandaar dat parallax design ook wel parallax scrolling of one page website wordt genoemd. Een belangrijk kenmerk van parallax design is dat veel grote afbeeldingen gebruikt worden waar de teksten als het ware overheen scrollen. Hierdoor wordt de illusie van diepte in een website gecreëerd. Parallax scrolling is aantrekkelijk voor website bezoekers en zeer geschikt om snel en simpel een verhaal te vertellen. 

4. Minimalisme
Gebruikers willen, in een wereld waarin we bestookt worden met duizenden boodschappen per dag, steeds meer eenvoud. Less is more, ook voor websites. Steeds vaker zien we landingspagina’s met een grote achtergrondfoto en een heel spaarzaam gebruik van tekst. Maar ook een platform zoals Twitter Bootstrap, waarin minimalisme, eenvoud en standaardisatie belangrijke kernwaarden zijn, is een voorbeeld van deze trend. 

5. Content first
Content marketing heeft een grote vlucht genomen in de afgelopen jaren. Wie schrijft die blijft. Website in Flash, waar de vorm belangrijker is dan de inhoud, sterven steeds meer uit. Design is steeds meer ondersteunend voor de content, want daarmee word je gevonden op Google of activeer je gebruikers op social media. Een goed voorbeeld van een content first platform is Medium.com.

Tot slot
Naast deze vijf trends zijn er nog een aantal belangrijke feiten. Websites worden namelijk steeds minder belangrijk in de communicatie mix. Klanten en prospects blijven steeds meer op de hoogte via sociale netwerken zoals Twitter, Facebook en LinkedIn. Mobiele apps groeien daarnaast als kool. En in de nabije toekomst moeten we er zeker rekening mee houden dat wearables zoals Google Glass het hele digitale landschap opnieuw gaan veranderen. 

Hebben we belangrijke meta trends gemist in dit artikel? Laat het ons weten in de comments!

Image

Reactie plaatsen